Na hlavný obsah

Agentúra S&P znížila úverový rating Ukrajiny hlbšie do neinvestičného pásma

A zhoršila jeho výhľad na negatívny zo stabilného.

Agentúra S&P znížila úverový rating Ukrajiny hlbšie do neinvestičného pásma
Ilustračná snímka ukrajinskej vlajky. Foto: Unsplash

Ratingová agentúra S&P vo štvrtok (6. 4.) večer znížila úverový rating ukrajinského dlhu v cudzej mene hlbšie do neinvestičného pásma na CCC z CCC+. A zhoršila jeho výhľad na negatívny zo stabilného. Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.

S&P ako dôvod uviedla obavy z plánu Kyjeva na reštrukturalizáciu zahraničného dlhu v cudzej mene do polovice roka 2024 s cieľom obnoviť jeho udržateľnosť. Je to súčasť dohody s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o štvorročnom úverovom programe vo výške 15,6 miliardy USD (14,29 miliardy eur) na podporu ukrajinskej ekonomiky počas ruskej invázie, ktorá sa začala vo februári 2022.

Ukrajina čelí výrazným makroekonomickými a fiškálnym tlakom pre vojnu s Ruskom. Krok S&P odráža obavy agentúry o schopnosť a ochotu emitenta plniť si svoje záväzky v plnej miere a včas, ak sa reštrukturalizácia dlhu uskutoční v roku 2024, vzhľadom na jej problémy v oblasti platobnej bilancie a fiškálne problémy.

Ďalšia z trojice najvýznamnejších agentúr Moody´s zatiaľ ponechala úverový rating Ukrajiny na úrovni Ca so stabilným výhľadom. A Fitch jej posledný raz udelila známku CC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika