Na hlavný obsah

Ak by prešiel zákaz nedeľného predaja, Slováci by mohli nakupovať napríklad na čerpacích staniciach

Niektoré s maloobchodmi spolupracujú už teraz.

Ak by prešiel zákaz nedeľného predaja, Slováci by mohli nakupovať napríklad na čerpacích staniciach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak by v parlamente prešiel zákaz nedeľného predaja, Slováci by mohli nakupovať napríklad na čerpacích staniciach. Niektoré s maloobchodmi spolupracujú a tovar tam už pomaly presúvajú. Podľa analytika však na to, aby nahradili menšie predajne, nemajú kapacity. O zákaze nedeľného predaja by mali poslanci rozhodovať na najbližšej schôdzi.

Zákaz nedeľného predaja platí u našich juhozápadných susedov už roky, no ľudia si tam aj napriek tomu vedia nakúpiť. Prispôsobili sa tomu aj na čerpacích staniciach.

Zákazu nedeľného predaja sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Kým v susednom Rakúsku obchody na benzínkach fungujú, mnohé čerpacie stanice na Slovensku, bežný maloobchodný tovar zatiaľ neponúkajú.

Niektorí prevádzkovatelia o rozšírení sortimentu uvažujú, iní úspech predaja potravín na čerpacej stanici už začali testovať.

Obmedzený predaj si čerpacie stanice vyskúšali aj počas pandémie. Tvrdia, že teraz presne vedia, čo ľudia okrem tankovania na pumpách vyhľadávajú.

Už teraz platí, že doplnkový tovar na čerpacích staniciach tvorí značnú časť ich príjmov. Niektoré siete už prešli transformáciou a sortiment doplnkového tovaru ešte rozšírili.

“Je celkom logické, že niektoré čerpacie stanice budú chcieť nahrádzať maloobchodnú prevádzku, ale v normálnej situácii nemajú šancu, pretože ten priestor čerpacej stanice nedovoľuje toľko, aby mohol nahrádzať čo i len menšiu, alebo malú prevádzku maloobchodnej predajne,“ uviedol Ľubomír Drahovský, analytik obchodu, TERNO.

Či sa nedeľný predaj na čerpacích staniciach po vzore zo zahraničia osvedčí, zatiaľ nie je jasné. O zatvorení obchodov v nedeľu majú poslanci rokovať na májovej schôdzi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko