Na hlavný obsah

Ak by Rázsochy nestihli postaviť, milióny prerozdelia iným nemocniciam

Premiér tvrdí, že projekt Rázsochy výrazne pokročil.

Ak by Rázsochy nestihli postaviť, milióny prerozdelia iným nemocniciam
Ilustračná snímka – vizualizácia nemocnice Rázsochy. Foto: RTVS

Poslanci parlamentu majú pochybnosti, či sa pacienti dočkajú novej univerzitnej nemocnice. Poverený premiér tvrdí, že projekt Rázsochy výrazne pokročil. Zároveň dodal, že ak by nemocnicu nestihli postaviť, milióny eur neprepadnú.

Súčasťou novej nemocnice Rázsochy by mali byť ambulancie, lôžka, traumatologické či špecializované centrá na liečbu popálenín. Ale aj akademická časť na výučbu medikov.

„Vizualizácia ukazuje, že kroky, ktoré vedenie ministerstva zdravotníctva robí, ten tím, ktorý na tom pracuje, sú naozaj viditeľné, na druhej strane, veľmi veľa práce nás ešte čaká,“ informoval tátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Michal Palkovič.

Rezort zdravotníctva musí do septembra tohto roka vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa Rázsoch. Firma by mala hrubú stavbu novej nemocnice odovzdať o 3 roky.

Výstavbe nemocnice Rázsochy sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Pracuje sa na tom veľmi intenzívne. Doháňame zmeškané týždne a verím tomu, že v takomto tempe budeme schopní naplniť tie míľniky tak, aby boli ešte stále financované z plánu obnovy,“ uviedol poverený predseda vlády a minister zdravotníctva SR Eduard Heger.

„Mne to príde ako, že sa tu tlačí politické zadanie. My politici si nemôžeme predsa priznať, že sme to nezvládli. Vo výsledku ľudia môžu prísť o 281 miliónov eur,“ kritizuje členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Rezort zdravotníctva má plán B

Opozícia poukazuje na to, že pri nemocnici stále nedokončili ani posudzovanie vplyvov na životné prostredie. A to môže výstavbu oddialiť.

„Som presvedčený, že ani keby všetko išlo ideálne, pri súčasne platnej legislatíve je veľmi problematické až neuskutočniteľné Rázsochy dostavať do polovice roka 2026,“ vyhlásil člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Richard Raši.

Rezort zdravotníctva priznal, že ak by to s Rázsochami nevyšlo, predsa len má plán B – 281 miliónov eur rozdelí iným nemocniciam.

„Komunikácia prebieha na technickej úrovni. Podľa našich informácií tie procesy idú paralelne,“ povedala generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády Lívia Vašáková.

„Je to pre Slovensko dobrá správa, že sa pripravujú aj ďalšie štátne nemocnice so svojimi projektami a investíciami, ktoré zastavili teraz v tejto fáze a pripravujú sa na plán B v prípade, žeby sa Rázsochy nestihli,“ myslí si predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko