Na hlavný obsah

Ak nemocnice opravy či výstavbu za peniaze z plánu obnovy nestihnú načas, milióny budú musieť vrátiť

Riaditeľom sa to nezdá fér.

Ak nemocnice opravy či výstavbu za peniaze z plánu obnovy nestihnú načas, milióny budú musieť vrátiť
Na ilustračnej snímke poliklinika. Foto: RTVS

Nemocnice, ktoré si majú rozdeliť 212 miliónov eur z plánu obnovy, zatiaľ peniaze nedostali. Ministerstvo zdravotníctva ich uvoľní. No ak výstavbu, či opravy nestihnú načas, milióny budú musieť vrátiť. Riaditeľom sa to nezdá fér.

Levická nemocnica chce za európske peniaze prepojiť urgentný príjem a operačné sály so všetkými oddeleniami. Dostane na to vyše 56 miliónov.

Takmer 10 miliónov z Plánu obnovy dostane Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove. Zmodernizuje akútne oddelenia – gynekológiu, chirurgiu aj interné a obnoví izby.

Plánu obnovy sa venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Peniaze z Plánu obnovy si rozdelí aj ďalších 5 regionálnych nemocníc. Zmluvu síce videli, no s rezortom zdravotníctva ju stále nepodpísali. A bez financií nemôžu rekonštruovať ani stavať. Riaditelia sa obávajú, že predlžovaním času to do troch rokov nestihnú. V takom prípade by museli peniaze vrátiť.

„Nemocnice nemôžu dostať nariadenie, že v prípade, že to nestihnú do konca júna 2026, tak by museli uhradiť plnú výšku dotácie, ktorú dostanú, pretože si povedzme úprimne deväť až dvanásť mesiacov trvá verejné obstarávanie pri takto rozsiahlych projektoch,“ vysvetlil Marián Petko, riaditeľ NsP Sv. Jakuba v Bardejove, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

Pochybenia v procese

„Druhá nášľapná mína, hovorí o tom, že pokiaľ niekto z nás pochybí za celý tento proces, či už vo verejnom obstarávaní alebo sa nájde nejaká nezrovnalosť, tak sa peniaze zastavia a nebude pokračovať projekt u nikoho z nás,“ doplnila Mariama Letovanec, projektová manažérka Sveta zdravia.

Nemocnice s takýmito podmienkami nesúhlasia. Poverený premiér aj štátny tajomník rezort zdravotníctva riaditeľom sľúbili, že ich s nimi ešte prediskutujú.

„Zmluvy budú pripravené tak, aby čo najrýchlejšie mohli tieto peniaze čerpať a aby ich mohli využiť na premenu a výstavbu a na čo to v tých svojich projektoch majú určené. Takže z našej strany bude najvyššia súčinnosť,“ dodal Eduard Heger, poverený predseda vlády a minister zdravotníctva SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko