Na hlavný obsah

Akademická obec sa postavila za Kurilovskú. Študenti podpisujú iniciatívu na jej podporu

Poverený minister vnútra je presvedčený, že by mala skončiť.

Akademická obec sa postavila za Kurilovskú. Študenti podpisujú iniciatívu na jej podporu
Akadémia policajného zboru. Foto: RTVS

Akademická obec sa postavila za rektorku Luciu Kurilovskú. Študenti podpisujú iniciatívu na jej podporu a zároveň volajú po jej zotrvaní vo funkcii. Poverený minister vnútra Roman Mikulec je však presvedčený, že by mala skončiť.

Súvisí to s prípadom postrelenej kadetky, ktorá je opäť hospitalizovaná v nemocnici. Na návrh na jej odvolanie prezidentka zatiaľ nereagovala.

Študenti Akadémie policajného zboru okrem verejnej podpory napísali prezidentke aj list. Žiadajú, aby prehodnotila odvolanie rektorky Lucie Kurilovskej a aby návrh povereného ministra vnútra neprijala.

Vývoju situácie na Akadémii policajného zboru sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

„Pani rektorka a plus niekto ďalší by mal prijať osobnú zodpovednosť za to, čo sa tam dialo, akým spôsobom sa dialo a prečo sa tak stalo,“ spresnil poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Stojí za ňou aj Univerzita Komenského

Po študentoch Akadémie Policajného zboru prichádza podpora rektorky Kurilovskej aj z Univerzity Komenského v Bratislave.

„Právnická fakulta Univerzity Komenského prostredníctvom akademického senátu a prostredníctvom vedenia fakulty vyjadrila jednomyseľné stanovisko podpory pre pani profesorku Kurilovskú, aby zotrvala vo funkcii rektorky Akadémii policajného zboru,“ uviedol dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda.

Jej odvolaním by sa podľa dekana zastavil rozvoj akadémie, ktorý naštartovala, a to len pre politické tlaky a vlnu emócií.

„Prebiehajú jednak kontroly zo strany úradu inšpekčnej služby a jednak vyšetrovanie, čiže to treba to treba rešpektovať, ja to rešpektujem a počkám si na kompletné závery,“ ozrejmil Mikulec.

Aj keď tie ešte nie sú, trvá na tom, aby zodpovednosť vyvodila. Bývalá ministerka vnútra a dnes opozičná poslankyňa je vo vyjadreniach zdržanlivá a na výsledky vyšetrovania by počkala.

„Pokiaľ pán Mikulec má nejaké exaktné dôvody, na základe ktorých ju chce odvolať, tak nech ich predloží,“ povedala bývalá ministerka kultúry, poslankyňa NR SR Denisa Saková.

„Je logické, čo ma k tomu doviedlo, a je to nešťastný prípad, ktorý sa stal na akadémii a postrelená kadetka,“ dodal Mikulec.

„Ja by som odstúpil. Ja ako Štefan Hamran by som odstúpil,“ priznal prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

„Nemienim vyvodiť svoju zodpovednosť, pretože ja nemám za to zodpovednosť z môjho ponímania. Môžete si to vysvetľovať ako chcete. Podľa mňa by bolo zbabelé, keby som teraz odstúpila,“ povedala v minulosti Kurilovská.

Na svojom postoji Kurilovská stále trvá. Rozhodne tak prezidentka Čaputová. S rektorkou sa podľa našich informácií stretla dnes, a to ešte pred návštevou talianskeho prezidenta. Z vopred plánovaného rozhovoru pred našou kamerou sa popoludní rektorka zo zdravotných dôvodov ospravedlnila. Bližšie informácie zo stretnutia neposkytol ani prezidentský palác.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko