Na hlavný obsah

Ako v stredoveku: Rozvášnený dav ukameňoval a upálil niekoľkých Haiťanov

Obete boli údajne členmi kriminálneho gangu.

Ako v stredoveku: Rozvášnený dav ukameňoval a upálil niekoľkých Haiťanov
Dav na Haiti podpálil skupinu údajných členov gangu. Foto: TASR/AP

Dav v hlavnom meste Haiti zbil a upálil 13 ľudí, zrejme členov kriminálneho gangu, ktorých predtým vzala do väzby polícia. O pondelkovom (24. 4.) incidente v utorok (25. 4.) informovala s odvolaním sa na políciu a svedkov agentúra AP, podľa ktorej lynč ilustruje frustráciu verejnosti.

Kriminálne organizácie kontrolujú väčšinu územia hlavného mesta a okolia. Ich vplyv vzrástol po vražde prezidenta Jovenela Moisea v júli roku 2021, keď sa ešte prehĺbila politická aj hospodárska kríza na ostrovnom štáte.

Haitská polícia vo vyhlásení uviedla, že policajti v mestskej časti Canape Vert v pondelok skoro ráno zastavili a prehľadali mikrobus pre kontraband a podozrivým zabavili zbrane. Tých neskôr „bohužiaľ zlynčovali obyvatelia mesta“.

Svedok, ktorý uviedol svoje meno ako Edner Samuel, oznámil agentúre AP, že dav odviedol údajných členov gangu od polície, zbil ich a ukameňoval. Potom na nich ľudia položili pneumatiky, tie poliali benzínom a zapálili, dodal. Reportér agentúry AP na mieste videl 13 horiacich tiel.

Nejde o ojedinelý incident

Neskôr v ten istý deň v neďalekej štvrti položili ďalších šesť obhorených tiel. Niektorí svedkovia uviedli, že ich zabila polícia a zapálili ich obyvatelia. AP nemohla tieto svedectvá overiť.

Štvrti Canape Vert sa zatiaľ darí unikať kontrole zločineckých gangov. Menovaný svedok má za to, že podozriví pravdepodobne mierili do inej oblasti, aby sa pripojili ku skupine členov gangu, ktorí bojovali s políciou. Ďalší svedok, Jean Josue, uviedol, že sa v oblasti od skorého rána veľa strieľalo.

V neďalekej oblasti Turgeau, niekoľko minút jazdy od Canape Vert, polícia podľa svedkov pri prestrelke zabila šesť členov gangu. Miestni obyvatelia odtiahli ich telá na centrálne miesto a zapálili ich.

Haiti je jedným z najchudobnejších štátov a bezpečnostná situácia na ostrove je bezútešná najmä pre stupňujúce sa aktivity zločineckých gangov. Haiti preto na konci januára požiadalo OSN o vyslanie zahraničných jednotiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet