Na hlavný obsah

Ako vyzerá nakupovanie počas hodiny ticha? V Nemecku ju ponúka čoraz viac supermarketov

Rýchly nákup môže byť pre niektorých ľudí hororový zážitok.

Ako vyzerá nakupovanie počas hodiny ticha? V Nemecku ju ponúka čoraz viac supermarketov
Hodina ticha v nemeckom supermarkete. Foto: RTVS

Viaceré nemecké potravinové reťazce ponúkajú pre autistov a ľudí s citlivým vnímaním okolia takzvanú Hodinu ticha. V supermarkete EDEKA v meste Konstanc každý utorok od 15.00 h do 17.00 h stlmia v predajni osvetlenie, vypnú hudbu, minimálne sú aj bežné oznamy. Pípanie skenerov digitálnych pokladníc takmer nepočuť.

Na svete je podľa rozličných odhadov asi percento ľudí s poruchou autistického spektra a ich počet sa stále zvyšuje. Okrem iného im chýba akýsi vypínač podnetov, ktoré vnímajú bez prekážok a filtrovania.

Rýchly nákup v supermarkete tak môže byť pre týchto ľudí priam horor. Nielen veľa kupujúcich, ale aj rozličných zvukov či vôní spôsobujú preťaženie zmyslov.

„Je tu veľký hluk, veľa ľudí, niekedy dostanem triašku, rýchlejšie dýcham, mám vyšší pulz,“ ozrejmila autistka Andrea Flecknerová.

Hodine ticha v nemeckých supermarketoch sa venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

Organizácia združujúca ľudí s autizmom hľadala riešenie, a tak oslovila vedenie supermarketu EDEKA v Konstanci.

„Povedala som si, že túto tému nastolím a jednoducho sa len opýtam, či je možné s tým niečo urobiť. Ak nevieme nájsť východisko, nastal čas požiadať ľudí o pomoc,“ dodala Katrin Zornová, organizácia Spectral forces.

Predbežne každý utorok popoludní zaznieva hlas, ktorý upozorní kupujúcich na nezvyčajnú atmosféru v obchode.

„V prvom rade ide o srdcovú záležitosť. Vôbec som si nevedela predstaviť, aký stres pre niektorých ľudí predstavuje nakupovanie v plne osvetlenom supermarkete,“ povedala Sabine Seiblová, vedúca predajne potravín EDEKA.

Prvý na svete zaviedol koncept predaja takzvanej hodiny ticha pred štyrmi rokmi jeden z potravinových reťazcov na Novom Zélande. Odvtedy sa šíri po celom svete a ponúka ho aj čoraz viac supermarketov v nemeckých mestách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet