Na hlavný obsah

Alena Zsuzsová trvá na tom, že si vraždu neobjednala. Sťažuje sa na lynč zo strany médií

Tvrdí, že vypovedala pod tlakom.

Alena Zsuzsová trvá na tom, že si vraždu neobjednala. Sťažuje sa na lynč zo strany médií
Na snímke obžalovaná Alena Zsuzsová. Foto: TASR

Obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian Kočner. Vyplýva to z jej pondelkovej (24. 4.) výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

„Neexistuje o tom žiadna komunikácia ani svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Zoltána Andruskóa,“ zdôraznila s tým, že jeho výpovede považuje za klamstvá. Nie je podľa nej ani žiadny dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z vrážd u nej objednal Marian Kočner. „Napriek tomu to obžaloba uvádza,“ podotkla.

Ďalej uviedla, že Zoltánovi Andruskóovi nikdy nedala žiadne peniaze za žiadnu vraždu. Potvrdila, že sa zoznámili približne v roku 2010. Komunikácia extrahovaná z aplikácie Threema podľa nej nie je úplná a mali ju upravovať. Tvrdí, že význam emotikonov vysvetlila.

Na prípadné otázky prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, rovnako ako Marian Kočner, odmietla odpovedať. Zdôvodnila to tým, že sú podriadení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, s ktorým sa mala v minulosti stretnúť.

Tvrdí, že vypovedala pod tlakom

Tvrdí, že v prípravnom konaní vypovedala pod tlakom zastrašovania a urážok zo strany orgánov činných v trestnom konaní a „neskutočným lynčom médií“. Podotkla, že trpí panickou poruchou.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera. a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu.

Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Mareček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič.

Tomáša Szabóa vylúčili na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko