Na hlavný obsah

Alternatívne tresty by znamenali úspory v štátnom rozpočte. Novela trestného zákona je už parlamente

Po novom by mnohé spory mohli vyriešiť mediátori.

Alternatívne tresty by znamenali úspory v štátnom rozpočte. Novela trestného zákona je už parlamente
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát môže ušetriť ročne milióny eur, ak sa budú v súdnictve viac využívať alternatívne tresty a mediácie. V porovnaní s okolitými štátmi Slovensko výrazne zaostáva. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce novelu Trestného zákona, ktorá je už v parlamente. Po novom by mnohé spory mohli vyriešiť mediátori.

Namiesto väzenia povinná práca. Namiesto súdneho procesu mediácia. V súčasnosti sa tieto nástroje využívajú na Slovensku málo.

„Napríklad pri povinnej práci je to 1 200 ročne. Ale Česká republika má šesťtisíc trestov povinnej práce keď len porovnáme, bolo mnoho povinností na strane sudcu samotného, ktoré musel plniť po tom, keď ten trest uložil. Čiže bola to mimoriadne pracná vec na strane samotného sudcu,“ vysvetlil poverený minister spravodlivosti Viliam Karas (nom. koalície).

Novele trestného zákona sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Prekážky má odstrániť novela Trestného zákona, o ktorej by mali poslanci rozhodovať na najbližšej schôdzi.

„Celá kompetencia sa prenáša priamo už na probačného úradníka, ktorý v rámci celého konania zabezpečuje tú činnosť, čo predtým zabezpečoval sudca,“ uviedol riaditeľ sekcie restoratívnej justície a probácie MS SR Vladimír Cehlár.

Viac by sa mohli využívať aj mediácie. Na rozdiel od súdnych procesov trvajú kratšie a nemajú víťaza ani porazeného. Strany sporu uzatvárajú vzájomne výhodnú dohodu.

„Sudca nemôže nariadiť, môže len odporučiť mediáciu. Samozrejme, že tá spoločenská objednávka existuje. Tých súdnych sporov neriešených a dlhodobo neriešených je priveľa a mediácia je na rozdiel od súdu promptná,“ uviedol mediátor František Kutlík.

Riešenie vyťaženosti mediátorov

Probační a mediační úradníci sú však už dnes naplno vyťažení. Rezort chce posilniť ich počet aj vzdelávanie.

„Si myslím, že to je budúcnosť mediácie. Aby sa jednotliví mediátori pripravovali na rodinnú mediáciu, zdravotnícku mediáciu, školskú mediáciu, mediáciu v pracovných vzťahoch, kde by boli skutočne odborníkmi,“ tvrdí Kutlík.

Ak novela Trestného zákona v parlamente prejde, má platiť od januára budúceho roka. No v hre je aj posun tohto termínu práve preto, aby stihli prísť do praxe chýbajúci odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko