Na hlavný obsah

Muž, ktorý stál za únikom citlivých informácií, mal sklony k násiliu. Prokuratúra chce, aby zostal vo väzbe

Teixeiru obvinili z porušenia zákonov o špionáži.

Muž, ktorý stál za únikom citlivých informácií, mal sklony k násiliu. Prokuratúra chce, aby zostal vo väzbe
Ozbrojení muži zákona odvádzajú podozrivého Jacka Teixeiru do väzby. Foto: TASR/AP

Americký gardista Jack Teixeira podozrivý zo zverejnenia utajovaných amerických dokumentov by mal zostať vo väzbe do začiatku súdneho procesu, požadujú podľa agentúry Reuters prokurátori.

Dvadsaťjedenročný muž sa podľa nich v minulosti vyhrážal násilím, používal vládny počítač, aby sa informoval o prípadoch masovej streľby, a snažil sa zničiť dôkazy o svojich zločinoch.

Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že násilnícke prejavy Teixeiru spolu s pokusom zničiť dôkazy zvyšujú riziko jeho úteku. Tieto argumenty by vo štvrtok (27. 4.) mali vyšetrovatelia predniesť sudcovi vo Worcestere v štáte Massachusetts. Očakáva sa, že obhajcovia Teixeiru budú, naopak, požadovať jeho prepustenie.

Americké úrady v 48-stranovom spise uviedli, že Teixeira v júli 2022 prostredníctvom vládneho počítača vyhľadával informácie o masových streľbách v Las Vegas či Uvalde, pri ktorých zomreli desiatky ľudí.

Keď Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) prehľadával gardistov byt, našiel v odpadkovom kontajneri zničený tablet a laptop. Teixeira tiež ľuďom, s ktorými online tajné dokumenty zdieľal, povedal, aby „vymazali všetky správy“.

Teixeiru obvinili z porušenia zákonov o špionáži. Ak ho uznajú vinným, hrozí mu až 25 rokov odňatia slobody.

„Škody, ktoré obvinený už spôsobil národnej bezpečnosti USA, sú obrovské. Škody, ktoré je ešte schopný spôsobiť, sú mimoriadne,“ tvrdí americké ministerstvo spravodlivosti. Teixeira podľa rezortu začal utajované dokumenty nesúvisiace s jeho prácou vyhľadávať vo februári 2022. Koncom toho istého roku ich začal zdieľať na sociálnych sieťach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet