Na hlavný obsah

USA sa domnievajú, že generálny tajomník OSN je príliš ochotný vyhovieť ruským záujmom

Vyplýva to z uniknutých tajných dokumentov.

USA sa domnievajú, že generálny tajomník OSN je príliš ochotný vyhovieť ruským záujmom
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Foto: TASR/AP

Americká vláda sa domnieva, že generálny tajomník OSN António Guterres je príliš ochotný vyhovieť ruským záujmom. Vyplýva to z nových odhalení v tajných dokumentoch, ktoré nedávno unikli na internet. Informovala o tom spravodajská stanica BBC News.

Zo spisov vyplýva, že Washington Guterresa pozorne monitoroval. V niekoľkých dokumentoch sa opisuje súkromná komunikácia medzi Guterresom a jeho námestníčkou. Dokumenty obsahujú postrehy Guterresa o vojne na Ukrajine, ako aj o viacerých afrických lídroch.

Jeden z uniknutých materiálov sa zameriava na čiernomorskú dohodu o obilí, ktorú vlani v júli sprostredkovali OSN a Turecko po obavách z celosvetovej potravinovej krízy.

Materiály naznačujú, že Guterres si tak veľmi želal zachovať túto dohodu, že bol ochotný vyhovieť záujmom Ruska, aj keď sa týkali osôb alebo spoločností, na ktoré sa vzťahovali západné sankcie, uvádza BBC.

Samit afrických lídrov

Konanie generálneho tajomníka OSN podľa Washingtonu podkopávalo širšie úsilie o vyvodenie zodpovednosti Moskvy za jej konanie na Ukrajine. Ďalší dokument z polovice februára opisuje rozhovor medzi Guterresom a jeho námestníčkou Aminou Mohammedovou.

Guterres v ňom vyjadruje znepokojenie nad výzvou predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, aby Európa v dôsledku vojny na Ukrajine vyrábala viac zbraní a munície.

Obaja hovoria aj o nedávnom samite afrických lídrov, pričom Mohammedová hovorí, že kenský prezident William Ruto je bezohľadný a ona mu nedôveruje.

Množstvo dokumentov, ktoré kolujú na internete, obsahuje aj ďalšie veľmi citlivé podrobnosti o vojne na Ukrajine. Ako aj náznaky, že USA odpočúvali svojich spojencov.

Hovorca pre národnú bezpečnosť USA John Kirby uviedol, že hoci pravosť niektorých týchto dokumentov sa ešte musí zistiť, „určite sa zdá, že pochádzajú z rôznych spravodajských zdrojov naprieč vládou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet