Na hlavný obsah

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovať únik viacerých tajných vojenských dokumentov

Pravdepodobne za ním stoja Rusko alebo proruskí aktéri.

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovať únik viacerých tajných vojenských dokumentov
Ilustračná snímka - zničený obytný dom v Záporoží. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovať únik viacerých tajných amerických vojenských dokumentov, ktoré boli zverejnené na sociálnych sieťach. Uniknuté dokumenty ponúkajú čiastočný, mesiac starý prehľad o vojne na Ukrajine a amerických národných bezpečnostných tajomstvách týkajúcich sa Blízkeho východu a Číny.

Podľa troch nemenovaných amerických predstaviteľov, ktorí hovorili s agentúrou Reuters, za únikom pravdepodobne stoja Rusko alebo proruskí aktéri.

„Boli sme v tejto záležitosti v kontakte s ministerstvom obrany a začali sme vyšetrovanie. Odmietame poskytnúť ďalší komentár,“ uviedol v piatok (7. 4.) hovorca amerického ministerstva spravodlivosti.

Podľa analytikov mohlo uniknúť viac ako 100 dokumentov. Plány sa šíria na twitteri a na komunikačnej platforme Telegram, ktorá je široko dostupná v Rusku. Dokumenty týkajúce sa Ukrajiny boli zrejme v niektorých častiach upravené, podhodnocujú napríklad americké odhady zabitých ruských vojakov, čo by podľa analytikov mohlo naznačovať, že ide o ruskú snahu šíriť dezinformácie.

Americké zdroje agentúry Reuters priamo uviedli, že za únikom je pravdepodobne Rusko alebo proruskí aktéri, dodali, že ich hodnotenie je neformálne a nesúvisí s vyšetrovaním úniku. Americkí predstavitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity vzhľadom na citlivosť tejto záležitosti a odmietli o dokumentoch hovoriť podrobnejšie.

Konkrétne bojové plány, napríklad ako, kedy a kde plánuje Ukrajina začať ofenzívu, dokumenty neobsahujú. Ponúkajú ale pohľad na to, čo ukrajinské jednotky potrebovali k 1. marcu. Spomínajú sa napríklad miery výdavkov na raketové systémy HIMARS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet