Na hlavný obsah

Andrej Danko a Gabriela Matečná vypovedali pred súdom v korupčnej kauze Dobytkár

Podľa svedka zoznámila obžalovaných Kožucha a Kvietika Matečná.

Andrej Danko a Gabriela Matečná vypovedali pred súdom v korupčnej kauze Dobytkár
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde vypovedali v kauze Dobytkár Andrej Danko a Gabriela Matečná. Korupciu na Pôdohospodárskej platobnej agentúre pod vedením strany SNS popreli. RTVS pripomína, že kauza je spojená s čerpaním agrodotácií v agentúre.

Exministerka Gabriela Matečná zoznámila obžalovaných, vtedajšieho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraja Kožucha s oligarchom Martinom Kvietikom ako s „osobou, s ktorou má konzultovať všetky veci v súvislosti s platobnou agentúrou“. Takto vypovedal svedok Marek Kodada vlani na jeseň pred súdom.

Kauze Dobytkár sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Ja pána Kodadu vôbec nepoznám, ja som sa s ním v živote nevidela. A naozaj pána Kvietika s pánom Kožuchom som nikdy nezoznamovala. Počas môjho mandátu som nevedela vôbec o tejto kauze,“ uviedla Matečná, exministerka pôdohospodárstva.

Martin Kvietik podľa svedka pôsobil ako „stranícky gestor“ SNS. Exministerka priznala, že Kvietika považovala za neformálneho radcu. Potvrdila aj to, že ako ministerka chodievala do bratislavského hotela Albrecht. Práve tu mal Martin Kvietik podľa obžaloby preberať úplatky pochádzajúce od farmárov, ktorí chceli získať agrodotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Gabriela Matečná aj Martin Kvietik korupciu popierajú.

„Hlavný svedok, pán Kodada, uvádza klamlivé informácie. Jasne som ukázal, že SNS aj v prípravnom konaní nie je absolútne financovaná z iných zdrojov ako štátnych,“ dodal Danko, predseda mimoparlamentnej SNS.

Aj tretí svedok exnámestník riaditeľa SIS Boris Beňa hovoril o Martinovi Kvietikovi.

Pred senátom tvrdil, že vtedajší policajný prezident Milan Lučanský mu niekoľko mesiacov vopred avizoval, že „sa chystá zadržanie Kvietika“. Povedal aj to, aby o tom informoval riaditeľa SIS Antona Šafárika.

Boris Beňa je kajúcnik z kauzy Judáš. S políciou začal spolupracovať a odhalil svojich komplicov. Právoplatne je odsúdený za trestný čin prijímania úplatku. Svedčil aj v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko