Na hlavný obsah

Banky opäť zvýšili úroky na hypotékach. Aj preto evidujú menej žiadostí o úvery na bývanie

Ich cesta nahor sa ešte nekončí.

Banky opäť zvýšili úroky na hypotékach. Aj preto evidujú menej žiadostí o úvery na bývanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banky opäť zvýšili úroky na hypotékach. Aj to je jeden z dôvodov, prečo evidujú menej žiadostí o úvery na bývanie. Hypotéky si aktuálne berú väčšinou len tí, ktorí potrebujú vlastné bývanie, napríklad mladé rodiny s deťmi. Ostatní váhajú a vyčkávajú, čo bude ďalej.

Úroky pri hypotekárnych úveroch od nového roka poskočili niekde o 0,2 percenta, inde aj o pol percenta. A ich cesta nahor sa ešte nekončí. Potvrdzujú to hovorcovia oslovených bánk.

„Rast úrokových sadzieb na úveroch nevylučujeme z dôvodu rastúcich finančných nákladov,“ uviedla Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatrabanky.

„Predpokladáme, že úrokové sadzby ešte môžu mierne rásť, avšak súčasne očakávame, že Európska centrálna banka by ich už mala stabilizovať v priebehu tohto roka,“ povedala Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Zvyšovaniu úrokov na hypotékach sa venovala redaktorka RTVS Ivana Dragúňová:

Úrokové sadzby za hypotéky sa aktuálne pohybujú vo výške plus-mínus štyroch percent. Výsledné percento záleží na dĺžke fixácie.

Momentálne si hypotéku pri ročnej fixácii najlacnejšie kúpite za tri a pol percentný úrok. Najdrahšie za vyše päť percent. Výšku úroku ovplyvňuje aj to, či máte úver poistený. Oproti predchádzajúcim rokom je to však aj tak výrazný rozdiel. Banky to pociťujú na počte žiadostí o hypoúvery. Je ich totiž čoraz menej.

„Tých dôvodov je prirodzene viacero – či sú to úrokové sadzby, situácia na trhu s nehnuteľnosťami a samozrejme súčasná ekonomická neistota,“ ozrejmila Cesnaková.

„Na trhu hypotekárnych úverov evidujeme výrazný pokles záujmu o refinančné hypotéky a hypotéky na investičné nehnuteľnosti,“ dodal Dominika Miša, hovorca VÚB.

V bankách sa preto snažia vymyslieť, ako hypotéky zatraktívniť. Aj keď to isto nebude znížením úrokov, nad sedem percent, ako to je v Česku, by sa úroky na slovenských hypotékach dostať nemali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika