Na hlavný obsah

Bezpečnosť USA je ohrozená, Ukrajina mení vojnovú stratégiu. Uniknuté dokumenty spôsobili chaos

Niektoré dokumenty sú zrejme falošné, tvrdí Pentagón.

Bezpečnosť USA je ohrozená, Ukrajina mení vojnovú stratégiu. Uniknuté dokumenty spôsobili chaos
Na archívnej snímke letecký pohľad na sídlo amerického Pentagónu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Únik tajných vojenských dokumentov ohrozuje národnú bezpečnosť Spojených štátov. Oznámil to Pentagón, podľa ktorého sú zrejme niektoré dokumenty falošné a môžu slúžiť na šírenie dezinformácií. Pravosť dokumentov spochybňuje aj Južná Kórea.

Washington stále nevie, kto je zodpovedný za zverejnenie tajných vojenských dokumentov, ktoré už týždne kolujú po sociálnych sieťach. Podľa expertov by únik informácií mohol skomplikovať bojovú stratégiu Ukrajiny, ktorá sa pripravuje na jarnú protiofenzívu.

„Berieme to veľmi vážne. Neexistuje žiadne ospravedlnenie, že sa tieto druhy dokumentov dostali na verejnosť. Mali zostať utajené. Vyšetríme, ako sa to stalo,“ uviedol hovorca Bieleho domu John Kirby.

Podľa ministerstva obrany je väčšina dokumentov zrejme autentická, aj keď niektoré informácie – týkajúce sa napríklad Južnej Kórey či počtu obetí konfliktu na Ukrajine – sfalšovali.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

Odborníci hovoria, že aj tak ide o najväčší únik tajných materiálov po takzvaných WikiLeaks v roku 2013.

„Toto je už v poradí piaty veľmi škodlivý a zahanbujúci únik. Možno ho zaradiť medzi najväčšie úniky spravodajských informácií v tomto storočí,“ skonštatoval profesor strategických štúdií na Johns Hopkins University Thomas Rid.

Únik tajných informácii podľa expertov vážne poškodil reputáciu USA medzi spojencami. Tí sa oprávnene pýtajú, prečo sa tak často v USA dostávajú na verejnosť citlivé dokumenty.

Diplomatické následky tejto udalosti bude musieť zrejme riešiť aj prezident Joe Biden, ktorý tento týždeň navštívi Severné Írsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet