Na hlavný obsah

Bezplatné knižnice na kvety: V Košiciach pribudli rastlinné búdky na vymieňanie rastlín

Možno do nich umiestňovať aj knihy o rastlinách či semienka.

Bezplatné knižnice na kvety: V Košiciach pribudli rastlinné búdky na vymieňanie rastlín
Rastlinná búdka slúži na výmenu rastlín, ľudia ich nemusia kupovať. Foto: RTVS

Netreba ich kupovať, stačí vymieňať. V Košiciach pribudli rastlinné búdky. Fungujú podobne ako malé bezplatné knižnice. Kvety, semienka či knihy o pestovaní. Rastlinné búdky sú v Košiciach zatiaľ tri. Fungujú jednoducho. Každý si z nich môže vziať, čo sa mu páči, respektíve potrebuje.

„Bolo by aj dobré, ak by ste doniesli niečo na oplátku, ale samozrejme nemusíte, môžete doniesť o týždeň, o mesiac, ako vám bude vyhovovať,“ vysvetlila predsedníčka OZ Hlava deravá Gabriela Mišurová.

Na adopciu čaká aj tento nádchovník. Je aromatický a veľkú starostlivosť nevyžaduje. Môže byť na balkóne, či terase až do prvých mrazov.

Rastlinným búdkam sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

„Viete si z neho pripraviť čajík, len otrháte lístky, zalejete a je hotový čajík a rýma, nádcha vás prejde,“ priblížila Mišurová. Obsah búdok by mal reflektovať ročné obdobie. Teraz je najväčší záujem o odrezky izbových rastlín, v zime ich plánujú naplniť kvetináčmi či hlinou. Botanik však upozorňuje na možné riziká.

„Nie každá rastlina má rovnaké nároky a tieto rastlinky sa budú stretávať v štandardizovanom prostredí, čiže nie každej musí byť ulahodené. Sú aj také, ktoré majú špecifické požiadavky a keď raz utrpia stres už to nemusia doviezť do plnej kvality,“ hovorí botanik Robert Gregorek.

Rastliny by uschnúť nemali. Ľudia z občianskeho združenia ich pravidelne zalievajú. Ak treba, poliať ich môžu aj tí, ktorí službu využijú. V každej búdke je voda vo fľaši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny