Na hlavný obsah

Biden plánuje opäť kandidovať na prezidenta Spojených štátov

S oficiálnym oznámením kandidatúry však chce ešte počkať.

Biden plánuje opäť kandidovať na prezidenta Spojených štátov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prezident Spojených štátov Joe Biden sa plánuje budúci rok opäť uchádzať o prezidentský úrad. S oficiálnym oznámením svojej kandidatúry však chce ešte počkať. Biden poskytol americkému denníku NBC zatiaľ najkonkrétnejšie vyjadrenie o svojich plánoch pre nadchádzajúce voľby.

V primárkach Demokratickej strany by sa teraz šéf Bieleho domu stretol s Robertom Kennedym, synovcom bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovateľkou Marianne Williamsonovou.

V samotných prezidentských voľbách by sa potom Biden mohol opäť postaviť proti v súčasnosti stíhanému bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý sa uchádza o nomináciu Republikánskej strany.

„Plánujem kandidovať, ale ešte to nie sme pripravení oznámiť,“ povedal Biden v rozhovore pre televíziu NBC. Predtým prezident povedal, že ak bude kandidovať, bude sa o tento post uchádzať opäť v tandeme s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Pripomenula agentúra Reuters.

Priazeň straníckych kolegov

Kandidáti na prezidenta alebo prezidentku USA sa musia uchádzať o priazeň svojich straníckych kolegov v primárkach pred samotnými voľbami, ktoré sú naplánované na začiatok novembra 2024. Demokrati však v prieskumoch dávajú jasne najavo, že si neželajú, aby teraz 80-ročný Biden opäť kandidoval.

Vo februári len 37 percent demokratov povedalo anketárom z agentúry Reuters a prieskumného centra NORC, že si želajú, aby súčasný prezident opäť kandidoval do Bieleho domu. To je o 15 percentuálnych bodov menej ako v októbri minulého roka a pokles je zrejmý medzi mladšími aj staršími členmi Demokratickej strany.

Podľa Politico a prieskumov agregovaných analytickým webom FiveThirtyEight však nikto z ostatných súčasných demokratických kandidátov nemá veľkú šancu poraziť Bidena v primárkach.

Ak teda Biden skutočne bude kandidovať a demokrati ho napriek pochybnostiam zvolia za svojho kandidáta, mohol by sa opäť stretnúť s republikánskym exprezidentom Trumpom.

Tiež by sa mohol stretnúť aj so súčasným floridským guvernérom Ronom DeSantisom. Ten zatiaľ svoju kandidatúru oficiálne neoznámil, ale očakáva sa, že sa bude uchádzať o prezidentský úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet