Na hlavný obsah

Biden sa bude opäť uchádzať o post prezidenta USA. Oficiálne oznámil svoju kandidatúru

Prezidentské voľby sa budú konať v roku 2024.

Biden sa bude opäť uchádzať o post prezidenta USA. Oficiálne oznámil svoju kandidatúru
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v utorok (25. 4.) oznámil, že v budúcoročných voľbách sa chce opätovne uchádzať o najvyšší politický post v Spojených štátoch. Informuje o tom agentúra AP.

Osemdesiatročný Biden svoj plán kandidovať vo voľbách v novembri 2024 oznámil na twitteri. Od voličov podľa vlastných slov chce viac času, aby mohol „dokončiť svoju prácu“. Na konci prípadného druhého funkčného obdobia by mal 86 rokov.

Ako pripomína AP, Biden má veľkú šancu, že ho nominujú ako kandidáta Demokratickej strany, keďže zatiaľ sa mu v rámci strany neobjavili žiadni vážnejší súperi.

Úmysel opätovne kandidovať oznámil Biden v trojminútovom videu presne štyri roky po tom, čo oficiálne ohlásil svoju kandidatúru v predchádzajúcich voľbách v roku 2020.

Zatiaľ najpravdepodobnejším protivníkom Bidena v budúcoročných voľbách sa javí byť jeho predchodca v Bielom dome Donald Trump z Republikánskej strany. Aj v tejto súvislosti označil Biden v spomínanom videu Republikánsku stranu ako extrémistickú, ktorá sa snaží oklieštiť osobné slobody, napríklad v oblasti prístupu k interrupciám.

„Sloboda, osobná sloboda, je základom toho, kým sme ako Američania. Nie je nič dôležitejšie, nič svätejšie,“ vyhlásil Biden.

Podľa republikánov je mimo

Prezident Biden zjavne nie je v kontakte s realitou, keď si myslí, že na budúci rok by ho Američania mali opätovne zvoliť. Takto reagovala konkurenčná Republikánska strana na oznámenie jeho opätovnej kandidatúry. Informuje agentúra AFP.

„Biden je tak mimo, že po tom, čo vyrába jednu krízu za druhou, si ešte myslí, že si zaslúži ďalšie štyri roky (vo funkcii prezidenta),“ vyhlásila Republikánska strana.

„Ak voliči umožnia Bidenovi dokončiť jeho prácu, inflácia bude naďalej rásť až do neba, stúpať bude aj kriminalita, cez naše hranice bude prúdiť viac fentanylu, viac detí osirie a americké rodiny na tom budú celkovo horšie,“ uviedli republikáni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet