Na hlavný obsah

Biden ukončil celoštátny stav núdze vyhlásený pre pandémiu koronavírusu

Stav núdze vyhlásili v marci 2020.

Biden ukončil celoštátny stav núdze vyhlásený pre pandémiu koronavírusu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (10. 4.) podpisom príslušnej právnej normy, prijatej Kongresom, ukončil celoštátny stav núdze vyhlásený kvôli pandémii covidu-19. Oznámil to Biely dom. Stav núdze vyhlásila v marci 2020 administratíva Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa.

Spojené štáty za pandémiu zaplatili najvyššiu cenu v podobe viac ako milióna mŕtvych. Ukončenie stavu núdze znamená, že nabudúce už nebudú k dispozícii značné finančné prostriedky určené na poskytovanie testov na covid-19, bezplatné očkovanie a ďalšie mimoriadne opatrenia, uviedla agentúra AFP. Biden sa proti tomu staval, ale nie natoľko, aby použil právo veta, poznamenala agentúra AP.

Samostatný stav zdravotnej núdze má vypršať 11. mája. A to ruka v ruke s vypršaním prísnych protimigračných opatrení na americko-mexickej hranici. Tieto opatrenia umožňujú bezodkladnú deportáciu migrantov bez víz, a to aj potenciálnych žiadateľov o azyl.

Americká exekutíva uviedla, že chce zrušiť toto opatrenie známe ako „Hlava 42“ a nahradiť ho iným právnym mechanizmom pre reguláciu toku migrantov.

Nemenovaný vysoký predstaviteľ Bieleho domu agentúre AFP povedal, že používanie tohto opatrenia „by sa malo skončiť 11. mája“.

Zatiaľ čo americká vláda verejne obracia stránku s pandémiou covidu-19, súčasne ubezpečuje, že už pracuje na novej generácii vakcín a ďalších opatreniach na boj proti budúcim variantom vírusu. Spomínaný predstaviteľ Bieleho domu ubezpečil, že k dispozícii sú finančné prostriedky vo výške päť miliárd dolárov na podporu vedeckého pokroku, aby zotrval o krok napred pred koronavírusom spôsobujúcim ochorenie covid-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet