Na hlavný obsah

Bieloruský minister obrany pohrozil Západu jadrovými zbraňami

Na silu budeme reagovať silou, povedal.

Bieloruský minister obrany pohrozil Západu jadrovými zbraňami
Bieloruský minister obrany Viktar Chrenin. Foto: ČTK/AP/Sergey Shelega

Výcvik bieloruských operátorov rakiet Iskander v používaní taktických jadrových zbraní sa v Rusku skončí budúci týždeň. Povedal to v piatok (14. 4.) novinárom bieloruský minister obrany Viktar Chrenin. Minsk podľa neho uvažuje aj o rozmiestnení ruských strategických jadrových zbraní v Bielorusku, ak Západ neustúpi v konfrontácii.

„Ak bude nepriateľská rétorika pokračovať, bude to ďalší krok. Na silu budeme odpovedať len silou. Západ nič iné nepochopí,“ povedal Chrenin podľa portálu Lenta.ru.

Pripomenul, že ruský minister obrany Sergej Šojgu začiatkom apríla oznámil poskytnutie rakiet Iskander bieloruskému spojencovi. Vtedy spomenul, že tieto rakety môžu niesť konvenčné aj jadrové hlavice.

Chrenin podľa štátnej tlačovej agentúry Belta tiež povedal, že aj bez jadrových zbraní je Bielorusko cieľom západných arzenálov. Dodal, že západní politici sa neobávajú jadrových zbraní v Bielorusku, ale odhalenia, že hrozba z východu je vymyslená. Koniec koncov, bieloruský líder Alexandr Lukašenko označil jadrové zbrane za krajné opatrenie, ktoré nebude použité, povedal minister.

Štátna agentúra tiež citovala vyhlásenie ministerstva obrany, podľa ktorého bieloruskí piloti a technici absolvovali výcvik v používaní bojových lietadiel Su-25 vrátane „špeciálnej bojovej munície“ pod vedením skúsených ruských inštruktorov. To je zvyčajne krycí názov pre jadrové zbrane.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac oznámil, že v susednom Bielorusku rozmiestni taktické jadrové zbrane. Podľa Putina tým Moskva neporušuje žiadne zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Výstavba skladu jadrových zbraní v Bielorusku sa má ukončiť do 1. júla.

Putin tiež uviedol, že Rusko pomohlo Minsku modernizovať desať lietadiel schopných niesť jadrové zbrane. Pripomenul, že Bielorusko už skôr získalo rakety Iskander, ktoré môžu niesť aj jadrové hlavice.

Ruské hrozby súvisia s bránením Ukrajiny

Pozorovatelia predpokladajú, že Putinove skryté hrozby súvisia s tým, že Ukrajina sa už viac ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii a západné štáty ju podporujú aj dodávkami vojenského materiálu a munície.

Medzitým z Moskvy opakovane zazneli viac či menej otvorené hrozby o jadrovom arzenáli. Napríklad v septembri minulého roka Putin pohrozil aj použitím jadrového arzenálu. Zároveň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na použitie na bojisku a nie sú také ničivé ako strategické jadrové zbrane. Analytik Nikolaj Sokol z viedenského Centra pre odzbrojenie a nešírenie jadrových zbraní pre agentúru AP uviedol, že rozhodnutie rozmiestniť jadrové zbrane v Bielorusku je pre Rusko významnou zmenou postoja.

„Rusko bolo vždy veľmi hrdé na to, že nemá žiadne jadrové zbrane mimo svojho územia. Teraz to mení, a to je veľká zmena,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet