Na hlavný obsah

Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na trojdňovom prímerí

Pri konflikte doposiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí.

Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na trojdňovom prímerí
Stúpajúci dym v hlavnom meste Chartúm. Foto: TASR/AP

Znepriatelené bojujúce frakcie v Sudáne sa dohodli na trojdennom prímerí, ktoré sa začne v utorok (25. 4.) o polnoci, oznámil v pondelok (24. 4.) americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Predchádzajúce snahy o pozastavenie konfliktu pritom viackrát zlyhali, informuje agentúra AFP.

„Po intenzívnych rokovaniach počas uplynulých 48 hodín sa sudánske ozbrojené sily a Sily rýchlej podpory (RSF) dohodli na zavedení celonárodného prímeria“ uviedol Blinken vo vyhlásení. Dodal, že prímerie sa začne v utorok o polnoci a potrvá 72 hodín.

Šéf americkej diplomacie zároveň vyzval sudánsku armádu a RSF, aby prímerie plne dodržiavali.

Spojené štáty spolu s partnermi podľa Blinkena v súčasnoti pracujú na vytvorení komisie, ktorá dohodne trvalý mier v Sudáne, kde pred 10 dňami vypukli nepokoje v dôsledku konfliktu medzi dvomi vysokopostavenými generálmi.

Blinken sa v pondelok vo Washingtone stretol v súvislosti so snahami o prímerie v Sudáne s kenským ministrom zahraničných vecí. Telefonoval aj so svojimi náprotivkami zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

V Sudáne už vyše týždňa prebiehajú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3 700 ďalších utrpelo zranenia.

Evakuácia z krajiny

Britská vláda začala evakuovať svojich občanov zo Sudánu. Prednosť dostanú rodiny s deťmi, chorí a starší ľudia. Na twitteri to v utorok oznámili britský premiér Rishi Sunak a minister zahraničia James Cleverly. Podľa odhadu britskej vlády sa v Sudáne nachádza približne 4 000 občanov Spojeného kráľovstva.

Evakuačné lety vypravia z letiska na okraji Chartúmu a budú ich môcť využiť držitelia britských pasov. Prioritne sa budú odbavovať rodiny s deťmi, seniori a ľudia so zdravotnými ťažkosťami.

„Vláda Spojeného kráľovstva koordinuje evakuáciu britských občanov zo Sudánu. Začali sme priamo kontaktovať štátnych príslušníkov a zabezpečovať trasy na odchod,“ napísal Cleverly na twitteri.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že občania by na letisko nemali prichádzať, ak ich nebudú kontaktovať. Tiež varovalo, že situácia je nestabilná a môže sa rýchlo zmeniť.

Informáciu krátko nato potvrdil tiež premiér Sunak, ktorý doplnil, že evakuovať Britov zo Sudánu bude britské Kráľovské letectvo (RAF). „Vláda začala rozsiahlu evakuáciu držiteľov britských pasov zo Sudánu lietadlami RAF. Prednosť budú mať najzraniteľnejšie osoby, vrátane rodín s deťmi a starších osôb,“ uviedol Sunak.

„Spojené kráľovstvo bude aj naďalej usilovať o ukončenie krviprelievania v Sudáne a podporovať demokratickú vládu,“ dodal.

Diplomatov a ich rodiny britské letectvo zo Sudánu evakuovalo v sobotu (22. 4.). Britská vláda potom čelila kritike, že nepomáha ostatným britským občanom, ktorí zostali v tejto africkej krajine.

Svojich občanov zo Sudánu už evakuovali viaceré krajiny. Podľa pondelkového oznámenia šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella evakuovali asi tisíc ľudí z krajín Európskej únie. Francúzsko odsunulo zo Sudánu 538 ľudí, z toho 209 francúzskych štátnych príslušníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet