Na hlavný obsah

Briti evakuovali svojich diplomatov zo Sudánu. Česko, Francúzsko a ďalší na tom pracujú

Robí tak aj USA.

Briti evakuovali svojich diplomatov zo Sudánu. Česko, Francúzsko a ďalší na tom pracujú
Na snímke je vidieť stúpajúci dym v meste Chartúm v Sudáne. Foto: TASR/AP

Británia v nedeľu (23. 4.) zo Sudánu evakuovala svojich diplomatických pracovníkov a ich rodinných príslušníkov. Oznámil to na twitteri britský premiér Rishi Sunak.

Francúzi a Holanďania tiež pracujú na tom, aby svojich občanov aj ľudí zo „spriatelených partnerských krajín“ dostali z krajiny, ktorou otriasajú boje o moc medzi štátnou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF). Zo Sudánu sa chystá niekoľko evakuačných konvojov.

„Vzdávam hold odhodlaniu našich diplomatov a statočnosti vojenského personálu, ktorý túto náročnú operáciu vykonal,“ uviedol Sunak na twitteri. „Pokračujeme v úsilí o ukončenie krviprelievania v Sudáne a zabezpečenie bezpečnosti britských štátnych príslušníkov, ktorí v krajine zostávajú,“ dodal.

Holandsko sa tiež pokúša dostať svojich občanov z krajiny. „Prebieha operácia viacerých krajín na evakuáciu občanov zo Sudánu. Holandsko sa jej zúčastňuje spolu s tímom z Jordánska. Urobia všetko pre to, aby sa odtiaľ Holanďania dostali čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie, „uviedol minister zahraničia Wopke Hoekstra v príspevku na twitteri.

Evakuuje aj USA

Svojich diplomatov aj s rodinami zo Sudánu evakuovali aj Spojené štáty. Oznámil to americký prezident Joe Biden, ktorý podľa agentúr nariadenie vydal, keď začalo byť zjavné, že boje v dohľadnej dobe neustanú. Kanada v nedeľu oznámila, že dočasne pozastavila operácie v Sudáne a že kanadskí diplomati budú dočasne pracovať z bezpečného miesta mimo krajiny.

Napríklad Saudská Arábia svojich ľudí dostala zo Sudánu cez prístav na východe krajiny, mnoho ďalších krajín však zatiaľ návrat svojich občanov zabezpečiť nedokázalo. Svojich diplomatov by mali v najbližšom čase evakuovať tiež Čína alebo Japonsko.

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani v nedeľu uviedol, že všetkých Talianov v Sudáne kontaktovalo krízové oddelenie úradu a sú podľa neho v poriadku.

V sobotu (22. 4.) večer sa konala schôdzka vrcholných talianskych predstaviteľov, na ktorej bol vypracovaný krízový plán na ochranu približne 140 Talianov, ktorí sa v súčasnosti v krajine nachádzajú, uviedla agentúra ANSA.

Pápež vyzval k dialógu

Pápež František vyzval k dialógu tvárou v tvár „vážnej“ situácii v Sudáne. „Vyzývam všetkých, aby sa modlili za našich sudánskych bratov a sestry,“ dodal počas tradičnej nedeľnej modlitby na Svätopetrskom námestí.

Šéf milíc RSF Muhammad Hamdan Dagalo v sobotu vyhlásil, že pomôže s koordináciou evakuácie cudzincov. O tom, že návrat cudzincov do ich domovských krajín „uľahčí a zaručí“, ubezpečil tiež Dagalov protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, ktorý vedie sudánsku armádu a je de facto vládcom krajiny. Pokračujúce prestrelky v sudánskom hlavnom meste tieto tvrdenia však spochybnili, uviedla agentúra AP.

V Omdurmáne, ležiacom na druhom brehu Nílu od Chartúmu, v nedeľu zúrili boje, povedali miestni obyvatelia agentúre AP. Podľa nej mestom otriasla silná streľba a ohrýzanie výbuchov. Milice RSF tvrdí, že armáda podnikla nálety na luxusnú štvrť severne od Chartúmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet