Na hlavný obsah

Britský vicepremiér Raab rezignoval. Podriadení ho obvinili zo šikanovania

Závery vyšetrovania považuje napriek tomu za chybné.

Britský vicepremiér Raab rezignoval. Podriadení ho obvinili zo šikanovania
Na snímke je vicepremiér Veľkej Británie Dominic Raab, ktorý rezignoval. Foto: TASR/AP

Britský vicepremiér a minister spravodlivosti Dominic Raab v piatok (21. 4.) rezignoval po obvineniach zo šikanovania zamestnancov. Svoje vyšetrovanie považuje za nebezpečný precedens, napísal vo vyhlásení zverejnenom na twitteri. Premiéra Rishiho Sunaka chce naďalej podporovať.

„Cítim povinnosť prijať výsledok vyšetrovania, ktoré zamietlo všetky tvrdenia vznesené proti mne s výnimkou dvoch. Takisto sa domnievam, že tieto dva nepriaznivé závery sú chybné a vytvárajú nebezpečný precedens pre riadny výkon štátnej správy, „uviedol Raab. Podobné vyšetrovania by mohli viesť k paralýze vlády, dodal minister.

Ministri podľa Raaba musia vykonávať priamy dohľad nad vysokopostavenými úradníkmi, inak by neplnili svoju ústavnú povinnosť. Rovnako sa od nich čaká priama kritická spätná väzba, uviedol Raab. Zároveň sa ospravedlnil, ak svojím správaním niekomu spôsobil stres alebo ho urazil.

Raab vlani v novembri uviedol, že ho upozornili na dve sťažnosti, ktoré voči nemu formálne vzniesli. Niektorí úradníci, ktorí pre Raaba pracovali, tvrdia, že bol tvrdým a náročným šéfom, zatiaľ čo ďalší ho podľa miestnych médií označili za hrubého, agresívneho a tyrana. Vicepremiér obvinenia odmieta.

Nezávislé vyšetrovanie malo zistiť fakty, ale nie povedať, či sa Raab dopustil šikany. Konečným arbitrom mal byť premiér, ktorý výsledky dostal vo štvrtok (20. 4.), ale doteraz sa k téme nevyjadril. Sunak mal rozhodnúť, či Raab porušil ministerský kódex, podľa ktorého by sa ministri mali správať k úradníkom s rešpektom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet