Na hlavný obsah

Prekážkou sú okuliare aj alergia na prach. Po zmene v podmienkach vstupu do zboru volá aj policajný šéf

Slovensku chýba viac ako dvetisíc policajtov.

Prekážkou sú okuliare aj alergia na prach. Po zmene v podmienkach vstupu do zboru volá aj policajný šéf
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za posledných trinásť rokov boli iba dva také, keď do polície vstúpilo viac ľudí, než z nej odišlo. Podľa prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana je to alarmujúce, lebo im chýba viac ako dvetisíc ľudí.

Nielenže je o túto prácu nízky záujem, problém je aj v prísnych požiadavkách na zdravotný stav uchádzačov. Mnohých kvalitných ľudí zamestnať nevedia.

Budúci policajt musí mať bezchybný zdravotný stav. Upravujú to Zákon o policajnom zbore a interné nariadenie ministerstva vnútra. Podľa policajného prezidenta ich treba zmeniť.

„Dnes neprijímame policajtov, ktorí majú okuliare. Považujem to za absolútny nezmysel,“ tvrdí Hamran.

Požiadavkám na prijatie do Policajného zboru sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Záujemcovia čo i len s drobnou odchýlkou od 100-percentného zraku sa tak na mnohé pozície v zbore nedostanú.

„Teraz sme chceli prijať štyroch dopravných inžinierov a jeden alebo dvaja neboli prijatí, lebo nosia okuliare. Alebo že má alergiu na prach. Akože to, že má niekto alergiu na prach, nemôže byť diskvalifikačné, keď všetky ostatné záležitosti spĺňa,“ myslí si policajný šéf.

Menej prísne kritériá

Aby neboli kritériá pri posudzovaní zdravotného stavu budúcich policajtov také prísne, žiada aj Akadémia Policajného zboru, ale aj ďalšie školy, ktoré pripravujú budúcich príslušníkov zboru na výkon svojho povolania.

„Mali sme viacerých študentov, ktorí, napriek tomu, že počas štúdia boli vynikajúci aj v študijných výsledkoch a takisto aj z hľadiska ich fyzickej pripravenosti, tak sa im nepodarilo dostať do Policajného zboru. A to v dôsledku toho, že mali dioptrické okuliare. Myslíme si, že aj človek s dioptrickými okuliarmi môže byť veľmi prospešný pre Policajný zbor,“ hovorí zástupca zriaďovateľa SSOŠ ochrany osôb a majetku Andrej Kurilla.

„Je nešťastné, keď nám niekto, kto chce byť policajtom, vypadne práve preto,“ myslí si dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Problém je pritom len pri vstupe do polície. Ak niekto začne nosiť okuliare až počas pracovného pomeru, funguje v zbore ďalej. Poverený minister vnútra to považuje za nelogické a tvrdí, že sa požiadavkou na zmiernenie prijímacích podmienok už zaoberá.

Na rezorte sa začali odborné debaty, na ktoré prizvú aj posudkových lekárov či medicínske organizácie.

„Cieľom nie je zredukovať nároky. Ani to, aby do Policajného zboru prichádzali ľudia, ktorí na to psychicky alebo fyzicky nie sú pripravení,“ uviedol Mikulec.

Kedy a ako sa minimálne požiadavky na zdravotný stav budúcich policajtov zmenia – poverený minister vnútra zatiaľ nepovedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko