Na hlavný obsah

Časť poslancov a potravinári našli riešenia, ako si poradiť s vysokými cenami potravín

Smer-SD predložila na májovú schôdzu dva návrhy.

Časť poslancov a potravinári našli riešenia, ako si poradiť s vysokými cenami potravín
Na ilustračnej snímke potraviny. Foto: RTVS

Časť poslancov a potravinári našli riešenia, ako si poradiť s vysokými cenami potravín. Strana Smer-SD predložila na májovú schôdzu parlamentu dva návrhy. Pomôcť chce najmä prvovýrobcom, a to zlacnením výroby. Štát by za určitých okolností mohol zasiahnuť aj do cenotvorby potravín.

Odpustenie odvodov za zamestnancov na pol roka. To je jeden z návrhov, na ktorom sa zhodli potravinári, obchodníci a časť poslancov za okrúhlym stolom.

Možnostiam, ako si poradiť s vysokými cenami potravín sa venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

„Navrhli sme akurát, aby okrem potravinárskeho priemyslu, boli zahrnutí aj poľnohospodári, tí krotí chovajú napríklad hydinu, živočíšnu výrobu a pestujú ovocie a zeleninu,“ spresnil Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Potravinárom by sa náklady na výrobu znížili približne o 25 percent. Strana Smer už návrh na odpustenie odvodov predložila do parlamentu. Otázne je, či návrh získa na májovej schôdzi podporu.

„Z pozície výboru zašlem ministrovi Krajniakovi oficiálny list, aby sa ministerstvo práce sociálnych vecí vyjadrilo k možnostiam. Tak isto aj ministerstvu financií, aby povedalo, či na to máme zdroje,“ povedal predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Potravinári dlhodobo bojujú proti tvrdým reguláciám zo strany štátu. Napriek tomu chcú poslanci zasiahnuť aj do cenotvorby. Ministerstvo financií by v krízových situáciách mohlo regulovať ceny vybraných potravín.

„Obchodné reťazce sa bránia akejkoľvek regulácii. My na to hovoríme, že ak zlyháva trh, zlyháva zázračná ruka voľného trhu, musí nastúpiť štát,“ uviedol Robert Fico (Smer-SD), poslanec NR SR, predseda strany.

„Nemáme problém, aby štát videl veci, keď sa rozšíri nejaká evidencia cien alebo podobne. To kde zatiaľ nenachádzame zhodu je naozaj tá tvrdá regulácia. Aj regulácia nielen cien ale aj obchodných marží by znamenalo vyššie ceny základných potravín pre nízkopríjmové skupiny,“ Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Vláda chce bojovať s vysokými cenami potravín zatiaľ po svojom. Pomôcť chce adresne. Ministerstvo práce plánuje vyplatiť 100-eurový príspevok ľuďom v núdzi. Ide napríklad o rodičov samoživiteľov či osamelých dôchodcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko