Na hlavný obsah

Centrum Hamburgu zahalil dym z veľkého požiaru skladovacích hál

Obyvateľov vyzvali, aby nechali zatvorené okná a dvere.

Centrum Hamburgu zahalil dym z veľkého požiaru skladovacích hál
Na ilustračnej snímke požiarnici hasia požiar. Foto: Pixabay

Centrum Hamburgu v nedeľu (9. 4.) zahalil dym z veľkého požiaru skladovacích hál vo východnej časti mesta. Úrady varovali pred „krajným nebezpečenstvom“ spôsobeným splodinami, informovala agentúra DPA.

Okolo 140 ľudí muselo byť podľa polície evakuovaných. Príčina požiaru je zatiaľ nejasná. Popoludní hasiči ohlásili, že je požiar pod kontrolou. Podľa doterajších správ sa nikto nezranil.

Oheň vypukol dnes nad ránom vo štvrti Rothenburgsort, ktorá susedí okrem iného s modernou hamburskou štvrťou Hafencity.

„Centrum mesta je úplne zahalené do tmy,“ povedal predpoludním agentúre DPA hovorca hamburských hasičov. Podľa neho sa 210 hasičov podieľa na „mimoriadne zložitom“ zásahu, ktorý môže trvať celý dnešný deň.

Úrady v oficiálnej vyhrážke varovali pred „krajným nebezpečenstvom“ v dôsledku možného úniku škodlivých chemických látok do ovzdušia. „Oblak dymu sa pohybuje smerom do centra mesta,“ uvádza sa vo varovaní.

Nadmerná koncentrácia škodlivín

Popoludní však polícia ohlásila, že vo vzduchu nenamerala nadmernú koncentráciu škodlivín, informovala DPA. Oficiálna výstraha však stále platí. „Požiar je pod kontrolou,“ povedal popoludní hovorca hasičov rozhlasovej stanice NDR.

Podľa neho však dohášanie bude možno trvať až do pondelka. Množstvo dymu a spolu s ním nepríjemný zápach sa však znížili.

Polícia oznámila, že pre požiar muselo byť evakuovaných na 140 ľudí. Podľa nej zatiaľ nie je možné určiť, do akej miery je situácia nebezpečná, informovala agentúra Reuters.

Obyvatelia boli ráno vyzvaní, aby nechali zatvorené okná a dvere a chránili sa pred dymom v rozsiahlej oblasti na severovýchode Hamburgu. Deutsche Bahn uviedla, že je prerušená premávka na hlavnej železničnej trati z Hamburgu do Berlína.

Spoje do a z hlavného mesta musia ísť výlukovou trasou a naberajú až hodinové meškanie. S obmedzeniami sa stretávajú tiež prímestské vlaky.

Požiar vypukol okolo pol piatej ráno a podľa hasičov zachvátil niekoľko takzvaných IBC kontajnerov, v ktorých boli uskladnené horľavé kvapaliny. Niektoré médiá tvrdia, že na mieste bol aj sírovodík, zapáchajúci jedovatý plyn, ktorý záchranárov nútil použiť dýchacie prístroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet