Na hlavný obsah

Vláda zastropovala ceny distribučných poplatkov za elektrinu pre všetkých

Zmena začne platiť od 1. mája tohto roku.

Vláda zastropovala ceny distribučných poplatkov za elektrinu pre všetkých
Na ilustračnej snímke elektrická rozvodňa. Foto: TASR/AP

Maximálna výška vybraných taríf zahrnutých v cene elektriny, zastropovaná v tomto roku na úrovni roka 2022, sa rozšíri na všetkých koncových odberateľov.

Vyplýva to z novely nariadenia vlády, ktorú v stredu (19. 4.) schválil vládny kabinet. Doteraz sa strop vzťahoval na domácnosti a vybraných odberateľov elektriny.

„Návrhom nariadenia sa rozširuje uplatnenie výšky vybraných taríf pre rok 2023 na úrovni roka 2022 na všetky skupiny koncových odberateľov elektriny a poskytovanie kompenzácie nákladov vybraným účastníkom trhu s elektrinou v súvislosti so stanovením maximálnej výšky vybraných taríf,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva v dôvodovej správe.

Výška tarify za straty pri distribúcii elektriny koncovým odberateľom pre rok 2023 zostáva vo výške uvedenej v rozhodnutí úradu platnom pre kalendárny rok 2022, vydanom príslušnému prevádzkovateľovi distribučnej sústavy.

Pre koncových odberateľov elektriny zostáva výška tarify za systémové služby tento rok na úrovni stanovenej úradom vo výške 6,2976 eura za megawatthodinu (MWh) bez DPH.

Výška tarify za prevádzkovanie systému takisto zostáva na úrovni roka 2022. A to podľa rôznych skupín odberateľov vo výške 15,9000 eura/MWh, 11,9000 eura/MWh alebo 1,1870 eura/MWh bez DPH.

Minister hospodárstva Karel Hirman uviedol, že podobné kroky v prípade plynu nezvažujú. „Pri plyne sme plánovali robili sme prepočty, pri plyne by takáto zmena ani zďaleka nemala taký efekt,“ povedal.

Téme sa venovala aj reportérka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika