Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností za prvý štvrťrok tohto roka klesli, no nie všade. Analytici neočakávajú rapídny pokles

Zlacňovanie očakávajú najmä mimo Bratislavy.

Ceny nehnuteľností za prvý štvrťrok tohto roka klesli, no nie všade. Analytici neočakávajú rapídny pokles
Ilustračná snímka bytových domov. Foto: RTVS

Ceny nehnuteľností za prvý štvrťrok tohto roka klesli, no nie všade. Analytici však neočakávajú rapídny pokles cien za byty a domy. Novostavby si ceny zatiaľ držia. Zlacňovanie nehnuteľností očakávajú odborníci najmä mimo Bratislavy.

Deje sa to, čo odborníci predpokladali už od augusta minulého roka. Ceny nehnuteľností vtedy dosiahli svoj strop a postupne začali klesať. Trh s realitami sa takpovediac dostáva do normálnu, keď dopyt, ponuka a ceny budú v rovnováhe.

V hlavnom meste sa ceny smerom nadol už výraznejšie hýbať nebudú. Vyjednávať cenu však ešte môžu kupujúci s tými, ktorí predávajú staršie byty v okrajových lokalitách mesta.

„Sú dôležité tri atribúty – lokalita, lokalita, lokalita. V praxi to znamená, že nehnuteľnosti v atraktívnych lokalitách budú pomalšie klesať na cene, ale určite nejakú cenovú korekciu tam bude badať,“ priblížil realitná maklér Viktor Obtulovič.

Novostavby si cenu udržia všade na Slovensku, no developeri začnú ako lákadlo častejšie ponúkať „darčeky“ navyše. Napríklad kuchynské linky a parkovacie miesta v cene.

Cenám nehnuteľností sa venovala redaktorka Ivana Dragúňová a regionálne štáby:

Najvýraznejší pokles v Banskej Bystrici

Najvýraznejší pokles cien za byty sa dá, podľa analytikov, očakávať v Banskej Bystrici. „Kde sa ceny za päť rokov zvýšili o 110 percent, čiže viac ako dvojnásobok. Vyzerá to preto, že ceny v Banskej Bystrici by mohli poklesnúť výraznejšie, ako napríklad v Nitre, kde sa za posledných päť rokov zvýšili len o 60 percent,“ uviedol realitný maklér a analytik Vladimír Kubrický.

Cena trojizbového bytu v Banskej Bystrici klesla za posledných 12 mesiacov o približne 20 tisíc eur. Pri jednoizbovom byte je to 15-tisíc,“ priblížil realitný maklér z Banskej Bystrice Viktor Berlecký.

V Nitre príde k úpravám cien za nehnuteľnosti tiež, no menej viditeľným než v Banskej Bystrici. „Skôr sa ceny zastabilizujú a maximálne dôjde k výraznému poklesu pri starších bytových domoch a v horších lokalitách,“ dodal realitný maklér z Nitry Daniel Bojda.

Kedy sa ceny nehnuteľností dostanú na pomyslené „dno“ sa jednoznačne povedať nedá. Ovplyvniť ich môže viacero vecí. Isté je len to, že najbližšie roky už ceny výraznejšie stúpať nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika