Na hlavný obsah

Ceny palív na čerpacích staniciach by sa mali zvyšovať

Priemerná cena by sa mohla vyšplhať až k hranici 1,70 eura za liter.

Ceny palív na čerpacích staniciach by sa mali zvyšovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny palív na čerpacích staniciach by sa v najbližšom období mohli zvýšiť o približne 10 centov. Za plnú 50 litrovú nádrž by sme si tak priplatili asi 15 eur. Analytici nevylučujú, že priemerná cena palív by sa onedlho mohla vyšplhať až k hranici 1,70 eura.

Liter benzínu už pokoril hranicu 1,50 eura. Trend zdražovania bude pokračovať aj v najbližšom období.

„Ten ostatný nárast, najmä za posledné dni, na komoditných trhoch s ropou reagoval najmä na rozhodnutie krajín OPEC a znížiť ťažbu. To ešte viac prispelo k nervozite na trhoch a potlačilo tú cenu vyššie,“ priblížil analytik ČSOB Marek Gábriš.

Cenám palív na čerpacích staniciach sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

„Pravdepodobne sa v blízkej dobe dostaneme na 1,6 eura,“ skonštatoval analytik Across Private Investments Dominik Hapl. Ďalší vývoj cien pohonných látok bude závisieť od vývoja na trhu s ropou. „Akonáhle by ropa zo súčasných 85 dolárov za barel mierila k 95, dostaneme sa k pásmu 1,70 až 1,75 eura za liter pohonných hmôt,“ dodal Hapl.

„Do najbližších dní bude zrejme pretrvávať z dôvodu nervozity na komoditnom trhu tlak na zdražovanie palív. A to možno viac pri benzínoch, ako pri diesli. Cena dieslu na európskych komoditných produktových trhoch je opatrnejšia,“ povedal Marek Gábriš.

Spomalenie kľúčových svetových ekonomík

Naopak, lacnejšie pohonné látky by mohlo priniesť výraznejšie spomalenie kľúčových svetových ekonomík. Analytici to však považujú za menej pravdepodobný scenár.

„Časť trhu sa obáva, že ten prudký nárast úrokových sadzieb na oboch stranách Atlantiku môže pribrzdiť ďalší hospodársky rast. A takisto oživenie v Ázii, najmä v Číne, po pandemických uzávierkach nemusí byť také svižné, ako sa pôvodne predpokladalo. Toto sú ďalšie obavy, na ktoré sa čaká, či sa potvrdia alebo nie,“ dodal Gábriš.

Začiatok hlavnej motoristickej sezóny, ktorá sa spája s letnými mesiacmi, so sebou prináša aj zvýšený dopyt po pohonných látkach. Je preto pravdepodobné, že aj ceny palív na slovenských čerpacích staniciach budú v najbližších mesiacoch rásť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika