Na hlavný obsah

Česko zaradilo moskovského patriarchu Kirilla na svoj sankčný zoznam

S návrhom prišiel minister zahraničných vecí Lipavský.

Česko zaradilo moskovského patriarchu Kirilla na svoj sankčný zoznam
Na snímke moskovský patriarcha Kirill. Foto: ČTK/AP/Pavel Bednyakov

Česká vláda v stredu (26. 4.) na návrh ministra zahraničných vecí Jana Lipavského schválila zaradenie Vladimira Michajloviča Gunďajeva – moskovského patriarchu Kirilla – na český sankčný zoznam. Lipavský to uviedol po rokovaní vlády, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Patriarcha Kirill na sankčný zoznam patrí, a to práve preto, že vieru nemožno zneužívať na ospravedlnenie zverstiev, ktorých sa ruskí vojaci na Ukrajine dopúšťajú,“ vysvetlil rozhodnutie Lipavský.

Na to, aby ho mohli na tento zoznam niekto zaradiť, musí sa podľa neho dôkladne zdokumentovať činnosť, ktorá narúša alebo ohrozuje územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny.

„Znamená to, že preňho platí zákaz vstupu do ČR a prípadne znemožnenie akýchkoľvek finančných operácií prostredníctvom českých subjektov,“ vysvetlil reálne dôsledky tohto kroku minister.

Opatrenia smerujúce k zmrazeniu majetku má v gescii finančno-analytický úrad ministerstva financií. Ten preveruje, či osoba zaradená na sankčný zoznam disponuje majetkom v ČR. Ak áno, tento majetok jej zmrazí.

Ide o prvú osobu, ktorú Česká republika zaradila na svoj vnútroštátny sankčný zoznam. „Som rád, že sa Česko vracia k sebavedomej zahraničnej politike, ktorá stavia ľudské práva na prvé miesto,“ doplnil minister.

Na ďalších návrhoch bude jeho rezort pracovať. Lipavský pripomenul, že moskovského patriarchu zaradili na sankčný zoznam aj vo Veľkej Británii, Kanade, Litve či na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet