Na hlavný obsah

Český prezident poslal ruským vojakom odkaz. Napísal ho na húfnicu, ktorú Česi darovali Ukrajine

Vojenská technika sa má zapojiť do protiofenzívy.

Ukrajinské médiá si všímajú odkaz, ktorý český prezident Petr Pavel napísal pri svojej sobotňajšej (29. 4.) návšteve Dnepropetrovskej oblasti na armádnu techniku, ktorú Česko poskytlo krajine brániacej sa už viac ako rok ruskej vojenskej agresii.

Česká hlava štátu v ňom vyzvala Rusov, aby išli domov. Z Pavlovho príspevku na twitteri vyplýva, že ide o techniku, ktorá sa zapojí do budúcej protiofenzívy, píše spravodajský server Ukrajinska pravda.

Pavel na Ukrajinu vyrazil spoločne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. V Kyjeve v piatok (28. 4.) okrem iného rokovali s prezidentom Volodymyrom Zelenským. V sobotu Pavel navštívil Dnipro na východe Ukrajiny, kde sa stretol napríklad s oblastným šéfom Serhijom Lysakom. Čaputová sa medzitým vydala do Černihivskej oblasti na severe krajiny.

Prezident pritom navštívil aj polygón, kde sa ukrajinské jednotky pripravujú pred odchodom na front a pozrel si armádnu techniku, ktorú poskytlo Česko. Na samohybnú kanónovú húfnicu Dana a raketomet Přemysl napísal: „Go home, Russians. Until it’s too late.“ V preklade to znamená: Choďte domov Rusi. Kým nie je neskoro.

„Ako veliteľ som vždy stál po boku svojich vojakov. Dnes už to nie je moja úloha. Prišiel som, aby som im dodal odvahu,“ uviedol Pavel na twitteri.

Odkaz si všimli aj ukrajinské médiá

Práve odkaz na vojenskú techniku zaujal po sobotňajšej časti Pavlovej návštevy Ukrajiny niektoré ukrajinské médiá. Píše o ňom tiež napríklad agentúra Unian, ktorá zároveň informuje o Pavlovom stretnutí s ukrajinskými vojakmi v Dnepropetrovskej oblasti.

Ale aj agentúra Ukrinform, ktorá pripomenula Pavlovo pôsobenie na vrcholnej pozícii v NATO, alebo server Obozrevatel. Ukrinfom okrem iného zaznamenal rokovania prezidenta s miestnymi činiteľmi o obnove Dnepropetrovskej oblasti, nad ktorou Česko prevzalo záštitu. 

Weby Hromadske alebo Jevropejska pravda upozornili na prezidentovo stretnutie s vysídlenými Ukrajincami.

Ukrajinské médiá informovali už skôr o piatkovom programe Pavla a Čaputovej. Okrem ich oficiálnych stretnutí s ukrajinskými činiteľmi si všimli aj fakt, že štátnici sa museli pre vzdušný poplach v piatok na čas uchýliť do hotelového krytu.

Ukrajinska pravda v súvislosti s návštevou prezidentov Česka a Slovenska poznamenala, že vysoko postavení zahraniční predstavitelia od začiatku ruskej invázie len zriedka ostali na Ukrajine cez noc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet