Na hlavný obsah

Chlapec si pomýlil dom a zazvonil na zlej adrese. Nasledovala strela do hlavy a ruky

Muž po ňom strieľal cez sklenené dvere.

Chlapec si pomýlil dom a zazvonil na zlej adrese. Nasledovala strela do hlavy a ruky
Na snímke je dom, pred ktorým muž postrelil a vážne zranil 16-ročného Ralpha Yarla. Foto: TASR/AP

V Spojených štátoch minulý týždeň takmer zomrel 16-ročný černošský chlapec, ktorý omylom zazvonil na zlej adrese. Z domu ho totiž potom do hlavy a ruky strelil starší beloch. O prípade, ktorý vyvolal pobúrenie, v utorok (18. 4.) informovali svetové tlačové agentúry.

S chlapcom, ktorý sa zotavuje doma po tom, čo ho prepustili z nemocnice, telefonicky hovoril prezident Joe Biden. Muž, ktorý bol obvinený z napadnutia, sa v utorok podľa úradov vzdal polícii a je vo väzbe.

Rodičia vo štvrtok (13. 4.) neskoro večer Ralpha Yarla poslali, aby vyzdvihol svojich mladších bratov z domu priateľov v Kansas City v štáte Missouri. Mladík si však splietol dve ulice s podobným názvom a zazvonil pri zlom dome, odkiaľ na neho krátko potom cez sklenené dvere začal strieľať 84-ročný Andrew Lester, zrejme bez toho, aby Yarla akokoľvek oslovil.

Podľa príbuzných chlapec po prvom zásahu padol na zem, ale muž na neho vystrelil znova. Napriek tomu sa mu podarilo zdvihnúť, utiecť a nájsť pomoc.

Streľbu prežil

Yarl, ktorého jeho školský okrsok označil za vynikajúceho študenta a talentovaného hudobníka, streľbu prežil a v nedeľu (16. 4.) ho prepustili z nemocnice. „Naďalej sa zlepšuje,“ povedal jeho otec listu The Kansas City Star. „Vníma a robí pokroky,“ dodal.

Strelca polícia vo štvrtok zadržala, no ďalší deň prepustila. V nedeľu a v pondelok (17. 4.) sa pred jeho domom uskutočnil protest stoviek ľudí, ktorí požadovali „spravodlivosť pre Ralpha“.

V pondelok nakoniec polícia strelca, ktorý si vraj myslel, že sa k nemu chce niekto vlámať, obvinila z ozbrojeného útoku. V utorok sa Lester podľa kancelárie šerifa okresu Clay vzdal polícii a je vo väzbe. V prípade odsúdenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody. Kauciu stanovili na 200 000 dolárov (asi 182 000 eur).

Či má však prípad šancu na súde, sa ešte len uvidí. Missouri má totiž zákony, ktoré majiteľom domov umožňujú použiť aj smrtiacu silu, ak sa dôvodne domnievajú, že to je nutné, aby chránili seba alebo iného človeka pred smrťou, vážnym ublížením na tele či iným trestným činom.

Podľa rodiny zraneného nešlo o omyl

Yarlova rodina je presvedčená, že nešlo o omyl, ale o trestný čin z nenávisti. „Nestrelíte dieťa do hlavy, pretože zazvonilo na váš zvonček,“ vyhlásila mladíkova teta Faith Spoonmoreová, ktorá na webe GoFundMe založila stránku na jeho podporu, na ktorej sa už vybralo vyše 2,9 milióna dolárov (zhruba 2,64 miliónov eur).

S chlapcom a jeho matkou v pondelok telefonoval prezident Biden, píše web stanice NBC s odvolaním sa na predstaviteľov Bieleho domu.

„Dlho spolu hovorili o Ralphovom zotavovaní a Ralph prezidentovi povedal, že jeho mama Cleo Nagbeová, ktorá sa k hovoru tiež pripojila, je nielen zdravotná sestra, ale tiež fyzioterapeutka,“ uviedol pracovník Bieleho domu. „Hovorili o tom, aké má Ralph v tomto ohľade šťastie,“ dodal.

Šéfka polície v Kansas City Stacey Gravesová dala najavo, že si je vedomá „rasových prvkov“ prípadu. „Žiadne dieťa by nemalo žiť v strachu, že bude zastrelené za to, že zazvonilo pri zlých dverách,“ uviedla na twitteri zase americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Agentúra AP informuje o podobnom prípade, ktorý sa odohral v sobotu v štáte New York. Dvadsaťročná Kaylin Gillisová tam s trojicou kamarátov hľadala dom priateľov. Odbočili ale na zlú príjazdovú cestu, a keď sa ich vozidlo otáčalo, aby odišiel preč, vyšiel z domu päťdesiatšesťročný muž a dvakrát vypálil. Jedným z výstrelkov Gillisovú usmrtil. Strelec je obvinený z vraždy.

Prípadu sa v reportáži venoval a redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet