Na hlavný obsah

Chýbajúce spojenia či dlhé čakania na prestup by mali byť minulosťou. Banská Bystrica plánuje zmeny v doprave

Plánuje ich spustiť budúci rok.

Chýbajúce spojenia či dlhé čakania na prestup by mali byť minulosťou. Banská Bystrica plánuje zmeny v doprave
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banskobystrický samosprávny kraj pripravil nový systém cestovania. Chýbajúce spojenia či dlhé čakania na prestup by mali byť minulosťou. Zmeny plánuje spustiť budúci rok.

V obci Lukavica vo Zvolenskom okrese žije takmer 300 obyvateľov. Dve tretiny z nich študujú a pracujú v Banskej Bystrici. Už niekoľko rokov premáva z Lukavice do Banskej Bystrice iba jeden priamy spoj za deň. Cesta s prestupmi im trvá vyše hodiny.

„Ráno do škôl na ôsmu hodinu sa do Bystrice dostať nedá. Tam absentujú spoje alebo prípoje zo Zvolena alebo zo Sliača. Deti nemajú ako stíhať vyučovanie,“ upozorňoval ešte vo februári starosta obce Lukavica Michal Bartko (NEKA).

Opačný problém majú v obci Lehôtka v okrese Lučenec. Spojov majú síce dostatok, ale chýba im večerná linka.

„Boli by sme veľmi radi ak by chodil autobusový spoj smerom na Veľký Krtíš aj po 22. 00 h, nakoľko naši občania pracujú v rôznych fabrikách alebo obchodných reťazcoch,“ hovorí starosta obce Lehôtka Richard Laššan (NEKA).

Zmenám v banskobystrickej doprave sa venovali redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Peter Mútňan:

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja plánovalo zlepšiť integrovaný dopravný systém už od roku 2018. Cestujúci z menších obcí však majú stále problém s prestupmi do okresných miest.

„Autobus mi išiel o pol 9. Teraz ho dali o 5 minút skôr a ja zas musím čakať hodinu a pol alebo ísť za 10 eur taxíkom,“ sťažuje sa cestujúci.

„Toto treba riešiť v rámci celého Slovenska matematickým modelom simulátorom, do ktorého by mali prístup všetci zo železnice, zo župy a všetci dodávatelia služieb. Tento systém by modeloval, ako to bude fungovať. Týmto spôsobom by sa dali vychytať chyby,“ navrhuje dopravný analytik Jozef Drahovský.

Lepšia dostupnosť spojení a kvalita cestovania

Po troch rokoch zbierania dát od samospráv, občanov aj dopravcov schválili nový systém dopravnej obslužnosti poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja. Do roku 2027 má pribudnúť 190 nových liniek. Chcú zlepšiť dostupnosť spojení aj kvalitu cestovania.

„Chceme aby spoje chodili v časoch, aby boli jednoducho zapamätateľné, preto zavádzame taktovú dopravu. Bude chodiť v pravidelných intervaloch každú hodinu. Chceme zaviesť aj logické prestupy,“ vyhlásil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter (NEKA).

Banskobystrický kraj rozdelil aplikovanie nového dopravného systému do piatich etáp podľa okresov. Prvé zmeny nastanú v okrese Veľký Krtíš od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny