Na hlavný obsah

Čiarové kódy prejdú zmenou. Ak bude výrobok po záruke, cez pokladňu neprejde

Do roku 2027 budeme používať takzvané 2D kódy.

Čiarové kódy prejdú zmenou. Ak bude výrobok po záruke, cez pokladňu neprejde
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Čiarové kódy na potravinách, ako aj ďalších výrobkoch, sa zmenia. Do roku 2027 budeme používať takzvané 2D kódy. Pri pokladnici vás hneď upozornia na prípadný tovar po záruke či dátume spotreby.

Vďaka novým 2D kódom by zákazníci už nemuseli čítať podrobné zloženie výrobkov na etikete. Pomocou mobilného telefónu si môžu overiť, čo produkt obsahuje ešte prv, než ho kúpia.

„Momentálne je veľmi dôležité pre spotrebiteľov, aby zistili napríklad informácie o nutričných hodnotách, o alergénoch a podobne. Toto všetko môže byť súčasťou toho digitálneho obsahu,“ vysvetlil projektový manažér Peter Kolarovszki.

Zmenám v čiarových kódoch sa v Správach RTVS o 14.00 h venovala redaktorka Barbora Škulová:

Okrem základných informácií o pôvode či cene výrobku obsahujú kódy aj dátum spotreby. Znamená to, že si dátum nemusíte na každom výrobku overovať zvlášť. Cez pokladničný systém totiž takýto výrobok neprejde.

„V súčasnosti vám systém môže predať tovar po spotrebe. Pokiaľ je spotreba v kóde, tak systém vám to neumožní. Čiže tam je ochrana a bezpečnosť spotrebiteľa zaručená,“ dodal Kolarovszki.

„Odbudne napríklad nejaká povinnosť vysoko sankcionovať takéto ľudské prešľapy, pretože systém to urobí namiesto ľudí,“ uviedol predseda Slovenskej asociácie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Výrobcovia, ktorí už nové kódy skúšajú, tvrdia, že to bude stáť vela. „Museli sme si nakúpiť nové etiketovacie zariadenia a zaviesť to do praxe. To znamená riešiť to s IT firmami, aby nám dokázali tieto kódy čítať a aby sa pretavil tento kód do expedovania, do skladov a do systému,“ priblížil IT analytik Vladimír Achejev.

Prechod na nové kódy zatiaľ nie je záväzný. Zväz obchodu však upozorňuje, že v budúcnosti budú obchody radšej spolupracovať s tými výrobcami, ktorí sa do nového systému zapoja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko