Na hlavný obsah

Čína môže hrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, uviedol Macron

Francúzsky prezident priletel do Pekingu.

Čína môže hrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, uviedol Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vystupuje z lietadla po jeho prílete na medzinárodnom letisku v Pekingu 5. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Čína môže vďaka svojim blízkym vzťahom s Ruskom hrať dôležitú úlohu pri hľadaní cesty k mieru na Ukrajine, uviedol v stredu (5. 4.) francúzsky prezident Emmanuel Macron po svojom prílete do Pekingu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vojna na Ukrajine, ktorá už viac ako rok čelí ruskej invázii, bude podľa predpokladov jedným z hlavných bodov štvrtkového rokovania Macrona s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Trojstrannej schôdzky sa zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Čínsky prezident v marci absolvoval trojdňovú štátnu návštevu Moskvy a Peking v uplynulých týždňoch predstavil mierový plán pre Ukrajinu. Západ je ale vzhľadom na tesné vzťahy Číny a Ruska k čínskemu návrhu skeptický.

Macron v stredu po prílete do Pekingu zdôraznil, že dialóg s Čínou je kľúčový. „Nemôžeme dopustiť, aby dialóg s Čínou viedlo výlučne Rusko,“ povedal.

Francúzsky prezident tiež uviedol, že sa čoraz viac hovorí o napätí medzi Východom a Západom, ale že nie je dôvod pristúpiť na „logiku dvoch antagonistických blokov“.

Krátko pred začiatkom trojdňovej návštevy Číny telefonoval Macron so svojím americkým náprotivkom Joom Bidenom. Obaja štátnici sa zhodli, že treba presvedčiť Čínu, aby pomohla k skorému ukončeniu vojny na Ukrajine a nastoleniu trvalého mieru v regióne, uviedol v stredu Elysejský palác.

Macron má v stredu na programe stretnutie s francúzskou komunitou v Číne. Hlavná časť rokovaní je plánovaná na štvrtok (6. 4.), v piatok (7. 4.) sa francúzsky prezident vydá do Kantónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet