Na hlavný obsah

Čína odsúdila stretnutie McCarthyho a taiwanskej prezidentky

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Čína odsúdila stretnutie McCarthyho a taiwanskej prezidentky
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Kevin McCarthy hovorí s novinármi v americkom Kongrese vo Washingtone 30. marca 2023. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok (6. 4.) odsúdilo stretnutie predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevina McCarthyho s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen v Kalifornii. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na čínsku tlačovú agentúru Sinchua.

Prezidentka Taiwanu sa v stredu (4. 4.) stretla s delegáciou amerických politikov vedenou McCarthym v priestoroch Prezidentskej knižnice Ronalda Reagana v Simi Valley neďaleko Los Angeles.

„V reakcii na vážne a mylné činy tajnej dohody medzi Spojenými štátmi a Taiwanom prijme Čína rozhodné a účinné opatrenia na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti,“ uviedol čínsky rezort diplomacie vo vyhlásení.

Ministerstvo dodalo, že stredajšie stretnutie „hrubo porušilo princíp jednej Číny“. Odkazovalo tak na princíp, na základe ktorého Peking nedovoľuje krajinám, s ktorými má diplomatické vzťahy, aby udržiavali oficiálne väzby s Taiwanom. Touto politikou sa dlhodobo oficiálne riadi aj Washington. I napriek tomu však Tchaj-peju poskytuje ekonomickú a vojenskú podporu, čo vyvoláva napätie v americko-čínskych vzťahoch.

„Otázka Taiwanu je v samom jadre kľúčových záujmov Číny a je prvou ‚červenou čiarou‘, ktorá nesmie byť prekročená vo vzťahoch medzi Čínou a USA,“ píše sa vo vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie.

Stretnutie McCarthyho s Cchaj odsúdilo aj čínske ministerstvo obrany. „Dôrazne sa staviame proti všetkým formám oficiálnej interakcie medzi Spojenými štátmi a Taiwanom,“ citovala Sinchua vyhlásenie rezortu obrany.

Prijatie opatrení

Čína prijme „rozhodné a efektívne“ opatrenia na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti, uviedol vo štvrtok Peking. Taiwan uviedol, že sa k ostrovu na 200 námorných míľ (370 kilometrov) priblížila čínska lietadlová loď.

Čínske ministerstvo obrany doplnilo, že jeho armáda bude vždy v pohotovosti. Akoby to potvrdzovalo vyhlásenie Taiwanu, že asi 370 kilometrov východne od južnej časti ostrova sa pohybuje čínska lietadlová loď Šan-tung.

„Je na cvičenie, ale načasovanie je pomerne citlivé,“ uviedol taiwanský minister obrany Čchiou Kchuo-čcheng. Z plavidla podľa neho zatiaľ nevyštartovala žiadna stíhačka a taiwanské vojnové lode ho sledujú zo vzdialenosti piatich až šiestich námorných míľ (zhruba desiatich kilometrov).

Taiwanský minister obrany tiež informoval o tom, že asi 400 námorných míľ (740 kilometrov) východne od ostrova sa pohybuje aj americká lietadlová loď USS Nimitz.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet