Na hlavný obsah

Čína oznámila, že spúšťa vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive

Cieľom je preveriť bojovú pripravenosť.

Čína oznámila, že spúšťa vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Kevin McCarthy (vpravo) počas spoločného tlačového vyhlásenia s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Foto: TASR/AP

Čína v sobotu (8. 4.) oznámila, že spúšťa trojdňové vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive. Informovala o tom agentúra AFP.

Východné velenie čínskej armády uviedlo, že cvičenia sa budú konať v dňoch 8. až 10. apríla a cieľom je preveriť bojovú pripravenosť. Budú zahŕňať nácvik policajných hliadok v Taiwanskom prielive severne a južne od Taiwanu i vo vzdušnom priestore východne od tohto ostrova.

Presné miesto cvičení však čínska armáda neuviedla. Taiwanské ministerstvo obrany oznámilo, že v okolí ostrova zaznamenalo 13 čínskych lietadiel a tri vojnové lode.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen sa v stredu (5. 4.) v Kalifornii stretla s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym.

Čína toto stretnutie odsúdila a avizovala prijatie rozhodných a účinných opatrení na ochranu národnej suverenity a územnej celistvosti. Peking neskôr oznámil sankcie proti Prezidentskej knižnici Ronalda Reagana v Kalifornii, kde sa stredajšie stretnutie konalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet