Na hlavný obsah

Čína pokračuje vo vojenských cvičeniach v blízkosti výsostných vôd Taiwanu

Zaregistroval deväť čínskych vojnových lodí a 58 bojových lietadiel.

Čína pokračuje vo vojenských cvičeniach v blízkosti výsostných vôd Taiwanu
Na snímke čínskej televíznej stanice CCTV zo soboty 8. apríla 2023, stíhačka čínskej armády vykonáva tankovací manéver vo vzduchu na bližšie nešpecifikovanom mieste. Foto: TASR/AP

Taiwanské ministerstvo obrany v nedeľu (9. 4.) oznámilo, že v blízkosti výsostných vôd ostrova sa pohybuje deväť čínskych vojnových lodí a vo vzduchu zaregistrovalo 58 bojových lietadiel. Ide o súčasť manévrov „Spojený ostrý meč“ čínskej armády, ktoré pokračujú už druhý deň. Informovala o tom agentúra AFP.

Čínske vojenské cvičenia „simulovali spoločné presné útoky na kľúčové ciele na ostrove Taiwan a okolitých vodách“, informovali v nedeľu štátne médiá komunistickej Číny.

Taiwanské ministerstvo obrany potvrdilo, že pohyby nepriateľa sleduje prostredníctvom spravodajského systému prieskumu. Zamerané čínske lietadlá boli stíhačky J-18 a J-10C a bombardéry. Čína tiež predstavila svoje raketometné systémy PHL-191 a pozemné protilodné rakety YJ-12B.

Súčasnou demonštráciou sily Peking reagoval na zahraničnú cestu taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen do USA a Strednej Ameriky.

Nácvik útokov na ciele na Taiwane?

Čínska armáda nacvičovala simulované útoky proti „kľúčovým cieľom na ostrove Taiwan a jeho priľahlom morskom okolí“, informovala v nedeľu čínska štátna televízia CCTV a agentúra DPA.

Nácvik simulovaných útokov je súčasťou vojenských manévrov, ktoré začali v sobotu a potrvajú do pondelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet