Na hlavný obsah

Čínsky špionážny balón získal informácie z amerických vojenských areálov

Údaje bol schopný okamžite odovzdávať Pekingu.

Čínsky špionážny balón získal informácie z amerických vojenských areálov
Ilustračná snímka - Balón nad Atlantikom. Foto: TASR/AP

Čínsky špionážny balón, ktorý vo februári pri pobreží Spojených štátov zostrelila americká stíhačka, dokázal získať spravodajské informácie z viacerých amerických vojenských areálov, aj keď sa tomu USA snažili zabrániť.

S odvolaním sa na dvoch vysokopostavených amerických činiteľov to uviedol spravodajský server NBC News. Incident prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi dvojicou mocností.

Čína dokázala balón ovládať tak, že nad niektorými miestami mohol preletieť aj niekoľkokrát a získané údaje bol schopný okamžite odovzdávať Pekingu. Informácie zariadenie zhromažďovalo najmä zachytávaním elektronických signálov zo zbraňových systémov a z komunikácie personálu armádnych základní.

Peking by bol podľa zdrojov NBC News schopný získať ešte výrazne viac spravodajských informácií z citlivých miest, keby mu v tom Spojené štáty počas letu balóna nad touto krajinou nebránili napríklad blokovaním elektronických signálov.

Balón o veľkosti trojice amerických školských autobusov mohla Čína podľa serveru nechať zničiť na diaľku. Prečo sa tak nestalo, nie je jasné.

Čína opakovane tvrdila, že balón bol meteorologický. Washington podľa nej reagoval prehnane, keď ho zostrelil.

Denník The Washington Post (WP) už vo februári uviedol, že balón bol súčasťou rozsiahleho sledovacieho programu Pekingu. S jeho pomocou Čína už roky zbiera informácie o vojenských zariadeniach v zahraničí. Podľa denníka podobné špionážne balóny vyslané z Číny zahliadli nad piatimi kontinentmi. Obzvlášť často ich ale Peking využíva na špionáž v ázijských krajinách, ako je Japonsko, India, Vietnam, Filipíny a Taiwan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet