Na hlavný obsah

Cyklón Ilsa, ktorý zasiahol Austráliu, vytvoril nový rekord v zaznamenanej stálej rýchlosti vetra

Obývané oblasti ale ušetril väčších škôd.

Cyklón Ilsa, ktorý zasiahol Austráliu, vytvoril nový rekord v zaznamenanej stálej rýchlosti vetra
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP

Cyklón Ilsa, ktorý v noci na piatok (14. 4.) zasiahol Austráliu, vytvoril nový rekord v zaznamenanej stálej rýchlosti vetra nad austrálskou pevninou. Obývané oblasti ale ušetril väčších škôd, informoval spravodajský server BBC News. Podľa meteorológov išlo o najsilnejší cyklón, aký túto oblasť zasiahol za posledných 14 rokov.

Na ostrove Bedout pri austrálskom pobreží zaznamenali vietor s rýchlosťou 218 kilometrov za hodinu, čo je nový rekord pre rýchlosť vetra trvajúcu najmenej desať minút. Predchádzajúci rekord bol 194 kilometrov za hodinu a meteorológovia ho namerali v roku 2007, keď Austráliu zasiahol cyklón George.

Búrka piatej kategórie zasiahla Západnú Austráliu blízko Port Hedlandu, ktorý je najväčším strediskom pre vývoz železnej rudy na svete. Sila búrky sa potom znížila na tretiu kategóriu, no v niektorých vnútrozemských komunitách stále zostáva v platnosti najvyšší stupeň výstrahy.

Podľa prvých informácií zostali obývané oblasti ušetrené väčších škôd. Na facebooku sa objavili informácie o poškodenej obľúbenej krčme a karavanovom parku, ktoré stáli v priamej trase búrky, no zatiaľ nie sú žiadne správy o zranených ľuďoch. Nepoškodená zostala tiež všetka kritická infraštruktúra, informovali miestni hasiči.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet