Na hlavný obsah

Dalajláma vyzval malého chlapca, aby mu „ocucal jazyk“. Za svoje konanie sa ospravedlnil

Incident sa odohral v indickom chráme.

Dalajláma vyzval malého chlapca, aby mu „ocucal jazyk“. Za svoje konanie sa ospravedlnil
Tibetský duchovný vodca dalajláma. Foto: ČTK/AP/Ashwini Bhatia

Tibetský duchovný vodca dalajláma sa ospravedlnil za incident, pri ktorom pobozkal na pery maloletého chlapca. Chlapec sa dalajlámu pôvodne opýtal, či ho môže obísť, načo ho duchovný vodca pozval na pódium v indickom chráme v Dharamsale. Počas krátkeho rozhovoru chlapca pobozkal na pery a neskôr vyplazil jazyk a chlapca vyzval, aby mu jazyk „ocucal“. Informovala o tom v pondelok (10. 4.) agentúra AP.

https://www.youtube.com/watch?v=mBBtnrHipSc&ab_channel=RobertReed

Incident sa odohral vo februári pri stretnutí so stovkou indických študentov. Osemdesiatsedemročný dalajláma v reakcii na verejnú kritiku v pondelok vydal vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlňuje „chlapcovi i jeho rodine a tiež priateľom na celom svete, ktorým mohli (dalajlámove) slová ublížiť“.

„Jeho Sviatosť často hravo a nevinne podpichuje ľudí, s ktorými sa stretáva, a to aj na verejnosti a pred kamerami. Je mu ľúto, že sa incident stal, „stojí tiež vo vyjadrení tibetského duchovného vodcu.

Dalajlámu za duchovného vodcu krajiny vysvätili, keď mal 15 rokov. Vtedy do Tibetu vtrhli vojská komunistickej Číny a napadnutá krajina potrebovala na čele posvätnú autoritu. V indickej Dharamsale žije v exile od roku 1959.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet