Na hlavný obsah

Ďalší dôkaz o intelekte papagájov: Vedci ich naučili telefonovať cez tablet

Vtáky boli z telefonovania nadšené.

Ďalší dôkaz o intelekte papagájov: Vedci ich naučili telefonovať cez tablet
ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Papagáje, ako je známe, vynikajú vysokým intelektom a radi sa učia, čo priviedlo skupinu vedcov zo Severovýchodnej univerzity v Bostone na myšlienku vyskúšať, či budú tieto vtáky schopné interagovať cez konferenčný videohovor.

Zistili, že papagáje nielenže telefonovať dokážu, ale že sú vďaka virtuálnej interakcii s inými vtákmi aj šťastnejšie. Závery výskumu opisuje článok zverejnený na webe univerzity.

Počas experimentu vedci nechávali papagájmi vzájomne komunikovať cez tablet. Papagájom ich majitelia najskôr ukázali, že keď zazvoní na zavesený zvonček, tak sa pred nimi ukáže obrazovka s fotografiami ďalších operencov v experimente.

Papagáj si potom mohol vybrať, s kým bude telefonovať. Náprotivok zvolil dotknutím sa zobákom fotografie na obrazovke. Experimentu sa zúčastnilo 18 papagájov a ich majitelia.

Vedci si všimli, že akonáhle papagáje pochopili zvonenie na zvonček, tak si radi o konferenčné hovory hovorili. Počas samotného hovoru na nich bolo vidieť, že si ho užívajú. Napodobňovali napríklad správanie papagája na obrazovke, spoločne spievali alebo si spoločne čistili perie. Niektorí dokonca spoločne zaspávali.

Ďalšie čo chvíľu odleteli ďalej od tabletu pre nejaký predmet a ten potom pri návrate k obrazovke ukazovali svojmu kamarátovi. Papagáje si tiež medzi ďalšími účastníkmi experimentu rýchlo našli obľúbenca a dožadovali sa telefonátu práve s nimi.

Po analýze asi tisíc hodín videí vedci dospeli k záveru, že pozitívny efekt videohovorov na papagáje je očividný a že virtuálna interakcia môže byť alternatívou k tej naživo. Papagájom, ktorých ľudia chovajú ako domácich miláčikov, totiž často chýba komunikácia, ktorú zažívajú jedinci žijúci v kŕdľoch v prirodzenom prostredí.

Ak nemajú papagáje žijúce v zajatí dosť interakcií, často sa nudia a cítia sa osamelo. To sa prejavuje tak, že sa hojdajú na bidle spredu dozadu, chodia zo strany na stranu, alebo si dokonca vytŕčajú perie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet