Na hlavný obsah

Ďalší nebezpečný trend. Influenceri propagujú laserovú operáciu na zmenu farby očí

Oftalmológovia pred ňou varujú.

Ďalší nebezpečný trend. Influenceri propagujú laserovú operáciu na zmenu farby očí
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Španielska oftalmologická spoločnosť (SEO) varovala pred využitím laserovej operácie, ktorou možno zmeniť farbu očí, na estetické účely. Takzvanú keratopigmentáciu propagujú v poslednom čase niektorí influenceri na sociálnych sieťach, informoval spravodajský server eldiario.es.

Podľa SEO ale môže táto operácia zhoršiť zrak, na estetické účely ju neodporúča ani americká oftalmologická akadémia (AAO).

Metóda, pri ktorej sa laserom vytvorí v rohovke vrecko a do nej sa nanesie pigment na prekrytie prirodzenej farby oka, je známa už niekoľko desiatok rokov. Používa sa pri odstránení defektov rohovky, napríklad zákalu, či v niektorých prípadoch u nevidiacich.

Farba očí sa dedí. Najčastejšia v populácii (až 80 percent) je farba hnedá, modré oči má asi sedem až desať percent ľudí. Len zhruba dve percentá populácie majú zelené oči. Vzácna je sivá farba. Farba dúhovky sa počas života môže meniť, napríklad krátko po narodení či v neskoršom veku vplyvom starnutia, keď dúhovka stráca pigment a stáva sa svetlejšou. Výrazná zmena u dospelého môže signalizovať závažné ochorenie, okrem iného zelený zákal, zápal či nádor.

Ak chce niekto z estetických dôvodov zmeniť farbu očí, tak bezpečnejším riešením sú farebné kontaktné šošovky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet