Na hlavný obsah

Desiatky miliónov detí vynechali pre pandémiu rutinné očkovania, uvádza UNICEF

Obavy vyslovil s prepuknutím epidémie obrny a osýpok.

Desiatky miliónov detí vynechali pre pandémiu rutinné očkovania, uvádza UNICEF
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Približne 67 miliónov detí celosvetovo čiastočne alebo úplne vynechalo medzi rokmi 2019 a 2021 rutinné očkovania pre obmedzenia spojené s pandémiou ochorenia COVID-19. V stredu (19. 4.) to uviedol Detský fond OSN (UNICEF). Informovala agentúra AFP.

„Viac ako desaťročie ťažko nadobudnutých ziskov v rutinnom očkovaní detí bolo narušených,“ napísal UNICEF v správe. Dodal, že dostať sa späť k číslam spred pandémie „bude náročné“.

Zo 67 miliónov detí, ktorých očkovanie sa „vážne narušilo“, vynechalo rutinné vakcíny úplne až 48 miliónov z nich, uviedol UNICEF. Obzvlášť to zasiahlo juhoázijské a africké krajiny, dodal. Zároveň vyslovil obavy súvisiace s možným prepuknutím epidémie detskej obrny a osýpok.

Vakcíny zachraňujú každoročne 4,4 milióna ľudských životov. Toto číslo môže podľa údajov OSN stúpnuť na 5,8 milióna do roku 2030 v prípade, ak sa splnia stanovené ambiciózne ciele a nikto nebude zaostávať.

„Vakcíny zohrali skutočne dôležitú úlohu v tom, že umožnili viacerým deťom žiť zdravý a dlhý život. Akýkoľvek pokles zaočkovanosti je znepokojujúci,“ povedal autor správy UNICEF Brian Keeley.

Menej zaočkovaných proti osýpkam

Predtým, ako sa v roku 1963 uviedla očkovacia látka proti osýpkam do praxe, podľahlo tomuto ochoreniu každoročne v priemere 2,6 milióna ľudí, väčšinou detí. Do roku 2021 toto číslo kleslo na 128-tisíc, pripomína AFP.

Medzi rokmi 2019 a 2021 však percento detí zaočkovaných proti osýpkam kleslo z 86 na 81 percent a počet nakazených sa v roku 2022 sa oproti roku 2021 takmer zdvojnásobil.

Keeley upozornil, že pokles zaočkovanosti sa môže znásobiť ďalšími krízami, od klimatickej zmeny až po potravinovú krízu. Detský fond OSN preto vyzval vlády, aby svoje „svoje záväzky na zvýšenie financovania imunizácie zdvojnásobili“.

Správa UNICEF-u tiež poukázala na pokles dôvery ľudí vo vakcíny, ku ktorému došlo v 52 z 55 skúmaných krajín. Celkovo však podpora očkovania vo svete zostáva silná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet