Na hlavný obsah

Desiatky tisíc veriacich prišli do Budapešti na svätú omšu celebrovanú pápežom Františkom

Pápež svoju návštevu Maďarska dnes končí.

Pápež František celebruje svätú omšu v Budapešti.
Pápež František celebruje svätú omšu v Budapešti.Foto: TASR/AP

Pápež František v nedeľu (30. 4.) v Budapešti odslúžil omšu pod šírym nebom, kde okrem iného desaťtisíce veriacich vyzýval, aby otvorili svoje srdcia a dvere trpiacim, ľuďom v núdzi a migrantom, ktorí hľadajú ochranu.

Na námestí pri sídle maďarského parlamentu sa za krásneho počasia zišlo vyše 50-tisíc ľudí, uviedla agentúra AP. Bohoslužbu sledovali aj maďarskí politici vrátane premiéra Viktora Orbána, ktorý je známy svojím tvrdým postojom voči utečencom z moslimských krajín.

Omša bola vyvrcholením trojdňovej návštevy hlavy katolíckej cirkvi, ktorá sa začala v piatok (28. 4.). Pápež prišiel pred 9.00 h SELČ na námestie v papamobile. Na pódium sa potom dostal na invalidnom vozíku, ktorý používa pre bolesti kolena.

Omšu sledovali stovky zástupcov maďarskej cirkvi, ale tiež politici vrátane Orbána, prezidentky Katalin Novákovej a bývalých prezidentov Jánosa Ádera a Pála Schmitta, uviedol server index.hu.

Prívetivosť k cudzincom a chudobným

„Je bolestné a smutné vidieť pred sebou zatvorené dvere. Zatvorené dvere nášho sebectva voči druhým, zatvorené dvere individualizmu v spoločnosti, ktorá sa čoraz viac izoluje. Zatvorené dvere našej ľahostajnosti voči ľuďom, ktorí trpia a sú znevýhodnení. Dvere, ktoré zatvárame pred tými, ktorí sú nám cudzí, pred migrantmi a chudobnými,“ povedal pápež vo svojej kázni.

O potrebe prívetivosti k cudzincom sa pri svojej návšteve v Maďarsku zmienil viackrát, okrem iného aj s odvolaním sa na slová maďarského patróna, svätého Štefana.

Pápežovu návštevu sledoval aj redaktor RTVS Radoslav Šebo:

František ocenil to, že Maďarsko prijalo desaťtisíce utečencov z Ukrajiny a v sobotu (29. 4.) sa v chráme svätej Alžbety so stovkami z nich stretol. Jeho slová sa vnímajú najmä v kontraste s tým, ako tvrdo maďarská vláda postupovala voči utečencom z neeurópskych krajín.

Orbán tvrdí, že Maďarsko musí obhajovať svoje hranice a svoju kultúru. Buduje si však tiež obraz politika, ktorý sa zasadzuje o kresťanské hodnoty.

Pápež pricestoval do Maďarska v piatok, za sebou už má stretnutie s prezidentkou Novakovou, premiérom Orbánom, zástupcami cirkevnej obce i občianskej spoločnosti. V nedeľu sa vracia do Vatikánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet