Na hlavný obsah

Dievča, ktoré vypilo savo, prepustili z nemocnice. Polícia začala vo veci trestné stíhanie

Škola informácie o šikane odmieta.

Dievča, ktoré vypilo savo, prepustili z nemocnice. Polícia začala vo veci trestné stíhanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po medializácii prípadu dvanásťročnej žiačky, ktorej do fľaše naliali chemikáliu a ona ju vypila, sa objavili informácie o šikane na banskobystrickej základnej škole. Jej vedenie, aj mesto to odmietajú. Polícia začala v tejto veci trestné stíhanie. Dievča už prepustili z nemocnice domov.

Na sociálnej sieti sa pod príspevok k incidentu vyjadrilo niekoľko desiatok ľudí. Niektorí z nich v súvislosti so Základnou školou Pieninská v Banskej Bystrici hovoria o šikanovaní.

„Tiež viem o dvoch prípadoch, kedy z tejto školy zobrali rodičia šikanované deti radšej na inú školu, pretože sa šikanovanie neriešilo,“ píše komentujúci na sociálnej sieti.

„Na Pieninskej sa šikanuje od čias, kedy bola pani riaditeľka Prísažná ešte len učiteľka na prvom stupni, a to je viac ako 10 rokov. Môjho syna som okamžite preložil na Sitniansku základnú školu a to bolo najlepšie rozhodnutie, ktoré neľutujem,“ uvádza ďalší komentár.

Prípadu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Matka dievčaťa, ktoré nevedomky vypilo chemický prípravok, nám potvrdila, že jej dcéru nešikanovali. Vedenie školy aj mesto šikanu v škole tiež odmietajú.

„Akýkoľvek náznak šikany riešime hneď v zárodku so školským podporným tímom, so zákonnými zástupcami, úzko spolupracujeme s pedagogicko-psychologickou poradňou. Ani jedno dieťa neodišlo z našej školy kvôli šikane. Naopak, mnoho šikanovaných detí z iných škôl prestúpilo do našej školy,“ hovorí riaditeľka ZŠ Pieninská, Banská Bystrica Janka Prísažná.

Ponižovanie sa vyskytuje na každej škole, hovoria psychológovia

Samospráva ani školská inšpekcia nedostala žiadne podnety od rodičov. „Vo veci konajú orgány činné v trestnom konaní a v prípade ich potreby sme pripravení byť súčinní,“ uviedla hovorkyňa Štátnej školskej inšpekcie Katarína Matejková.

Šiesty ročník na základnej škole Pieninská navštevuje aj Marek Lomenčík. Do tejto školy chodil aj jeho starší brat. Podľa rodičov sa so šikanovaním nestretli. „Najmä mladší syn, je mimoriadne citlivý a má zmysel pre spravodlivosť a ak by niečo zaregistroval, verím, že by nám o tom povedal,“ hovorí rodič Július Lomenčík.

Podľa psychológov sa určitá forma ponižovania vyskytuje na každej škole. Nie však každé neprimerané správanie žiaka môžeme chápať ako šikanovanie.

„Pod šikanovaním chápeme hlavne neprimerané správanie, agresívne správanie žiaka alebo skupiny žiakov, ktoré je úmyselné, je obťažujúce, je ubližujúce voči druhému človeku a spravidla by malo pretrvávať už dlhšiu dobu,“ vysvetľuje detská psychologička Zuzana Benková.

Psychológovia preto vyzývajú žiakov, aby o týchto problémoch komunikovali s učiteľmi aj s rodičmi. Tí by následne mali podať podnet na školský úrad a inšpekciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny