Na hlavný obsah

Do kúpeľov sa zrejme dostane o polovicu menej penzistov

Rezortu práce na zvyšovanie príspevkov chýbajú v rozpočte peniaze.

Do kúpeľov sa zrejme dostane o polovicu menej penzistov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do kúpeľov na štátom dotovaný rekreačný pobyt sa pravdepodobne dostane o polovicu menej dôchodcov ako doteraz. Zákon, ktorý zvyšuje príspevok pre penzistov z 50 na 100 eur totiž neurčuje celkový balík vyčlenených peňazí. Ministerstvo práce na to ďalšie peniaze v rozpočte nemá.

K príspevku na rekreáciu pre seniorov sa teraz ročne dostane 14-tisíc seniorov. Ak štát nenavýši balík peňazí na to určených, do kúpeľov ich pôjde ročne len 7-tisíc.

„Majú o to veľký záujem. Sú radi, že sa medzi sebou stretávajú. Idú aj s priateľmi, že si tam užijú týždeň procedúr, trochu zábavy a rozveselia sa. Nie je to teraz ľahké pre tých dôchodcov,“ priblížila tajomníčka Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Irena Gečevská.

Štát každoročne na rekreačné pobyty pre seniorov vyčleňuje 700 000 eur. Doteraz má každý nárok na 50 eur. V parlamente je návrh, ktorý zvyšuje sumu podpory na 100 eur. „Je to celkom prirodzené a logické. Problém je v tom, že do akej miery sa s tým vysporiada ministerstvo, keby by navýšil celkový objem prostriedkov,“ uviedol poslanec Národnej rady SR Ján Richter (Smer-SD).

Téme sa venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„Je to len navýšenie stropu. Dať až do výšky 100 eur neznamená, že tí dôchodcovia to aj dostanú,“ vysvetlila poslankyňa Jana Žitňanská.

„Myslím si, že keď je každoročná suma nejakých 700-tisíc eur, tak to z makroekonomického hľadiska nie je nejaká veľká suma. Pán minister by to mal nájsť ešte v tomto roku,“ uviedol člen Výboru NR SR pre sociálne veci Erik Tomáš (Hlas-SD).

Rezort práce na to nemá peniaze

Ministerstvo práce už teraz avizuje, že peniaze na navýšenie rekreačného príspevku vo svojom rozpočte nemá. „Je potrebné obrátiť sa na predkladateľov návrhu zákona, prečo nepočítajú so zvýšenými dosahmi na štátny rozpočet v súvislosti s navýšením poukazu na rehabilitačné pobyty pre seniorov,“ uviedol rezort.

„Takto to bolo aj doteraz. Zákon neurčoval objem celkových peňazí, ktorý mal byť vyčlenený, ale maximálnu výšku príspevku,“ vysvetlil Tomáš. Podľa rezortu práce bude závisieť od rezortu financií či a aký balík peňazí na zvýšenie poukazu na rehabilitačné pobyty pre seniorov uvoľní.

Ministerstvo financií zase upozorňuje, že akýkoľvek návrh musí obsahovať aj zdroje na jeho krytie. O navýšení maximálneho príspevku pre dôchodcov na rekreáciu poslanci definitívne rozhodnú na májovej schôdzi, ktorá začína na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko