Na hlavný obsah

Do materských škôl by mohli prijať viac detí. Štát im zvoľnil pravidlá na vybudovanie nových miest

Mestá a obce vybudovať nové miesta tak ľahko nevedia.

Do materských škôl by mohli prijať viac detí. Štát im zvoľnil pravidlá na vybudovanie nových miest
Na ilustračnej snímke materská škola. Foto: RTVS

Do materských škôl by mohli riaditelia prijať viac detí. Štát im zvoľnil pravidlá na vybudovanie nových miest. Tie, ktoré sú k dispozícii, nedokážu vyhovieť záujmu. Starostovia by však uvítali, ak by im štát poskytol priestory, ktoré vlastní a nepoužíva.

Mestá a obce vybudovať nové miesta tak ľahko nevedia. Najhoršia situácia je v bratislavskom a trnavskom kraji.

Riaditelia musia povinne prijať všetky päťročné deti. Po novom, by mali mať miesto garantované aj všetky štvorročné deti a o dva roky aj trojročné. A to môže byť problém.

Materským školám sa venovala reportérka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

“Minulý rok sme museli odmietnuť 170 trojročných detí s trvalým pobytom v Ružinove,“ uviedol Martin Chren, starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov.

Už nemusia mať vonkajšie ihrisko

Štát upravil vyhlášku tak, aby bolo jednoduchšie zriadiť nové miesta. Znižujú sa štvorcové metre na jedno dieťa, škôlky po novom už nemusia mať vonkajšie ihrisko. To si mnohí riaditelia nevedia dobre predstaviť, keďže škôlka je často jediné miesto, kde sa hýbu.

Deti podľa vyhlášky môžu chodiť do parku alebo na ihriská pri bytovkách.

“Pokiaľ je blízko cestná komunikácia tak je treba dávať oveľa väčší pozor na bezpečnosť detí,“ ozrejmila Iveta Ryzá, riaditeľka MŠ, Majerníkova 11, Bratislava.

“Veľmi často na verejných ihriskách aj keď sa pravidelne upratujú nájde sa tam ráno napríklad injekčná striekačka, škôlkarske ihriská musia byť oplotené, pieskoviská sa tam musia prekrývať,“ dodal Chren.

Štát očakáva, že zriaďovatelia budú mať po zjednodušení podmienok väčšiu motiváciu budovať nové škôlky.

Oveľa väčšia pomoc by pre zriaďovateľov bola, keby mohli škôlky vybudovať v nevyužívaných budovách, ktoré patria aj ministerstvu školstva.

“Touto témou, ako využiť majetok v správe ministerstva aj na takýto účel, sa ministerstvo školstva zaoberá,“ uviedlo Ministerstvo školstva SR v písomnom stanovisku.

Podľa zriaďovateľov však bude problém zaobstarať do nových škôlok učiteľky, ktoré strácajú záujem tu pracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko