Na hlavný obsah

Do výroby obrnených transportérov sa zapojí viac ako 60 percent slovenského obranného priemyslu

Potvrdil to poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Do výroby obrnených transportérov sa zapojí viac ako 60 percent slovenského obranného priemyslu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zbrojárska spoločnosť v Tisovci bude vyrábať časti do obrnených transportérov 8×8 Patria. Celkovo Slovensko zapojí do výroby transportérov viac, ako 60 percent domáceho obranného priemyslu. Potvrdil to poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Dvanásť bojových vozidiel Patria je aktuálne vo výrobe vo Fínsku, s ktorým Slovensko uzavrelo ešte minulý rok medzivládnu dohodu. Prvý transportér by naše ozbrojené sily mali dostať v septembri. Práve vtedy sa ich výroba naštartuje na Slovensku.

„Začne sa vyrábať v Konštrukte podvozková časť, následne podvozková časť pôjde do CSM do našej fabriky, kde sa bude vyrábať celá korba vozidla. Následne sa bude montovať. Vo finále sa celé vozidlo zmontuje na Slovensku,“ uviedol riaditeľ CSM Industry Tomáš Maroš.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Napríklad motor, či streleckú vežu vyrobia inde, respektíve ich nakúpia z iných krajín. Ministerstvo obrany malo pri tejto zákazke za takmer 450 miliónov eur podmienku, aby sa do nej zapojilo aspoň 40 percent domáceho obranného priemyslu.

Podľa opozície to bolo málo. Poverený minister obrany hovorí, že nakoniec sa podarilo zapojiť viac domácich firiem, ako očakával.

„Mal to byť projekt, do ktorého malo byť zapojených – a je to dokonca súčasťou materiálu, 16 alebo 17 slovenských firiem, ktoré sú schopné zapájať sa do obranného priemyslu a mala presahovať 70 percent,“ vyhlásil ešte začiatkom apríla poslanec NR SR a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„To je možno v jeho snoch. Celkovo slovenské spoločnosti budú na Slovensku vyrábať viac ako 60 % vozidiel Patria. To je viac ako som ja požadoval – minimálne 40 percent. A to znamená v Tisovci nárast počtu zamestnancov,“ oponuje Naď.

Nové pracovné miesta

Zamestnať by mali asi 40 nových ľudí. Firma z Tisovca bude zároveň pre fínsku spoločnosť Patria slúžiť ako regionálne centrum.

„Pre ďalšie prípadné zákazky, ktoré už sú aj v procese dohodnuté pre iných zákazníkov vo svete a budú sa vyrábať tu,“ vysvetlil Naď.

Zbrojárska spoločnosť z Tisovca by chcela mesačne vyrobiť dve obrnené vozidlá. Naše ozbrojené sily by všetkých 76 kusov mali postupne dostať do roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko