Na hlavný obsah

Dôchodcovia budú spolupracovať so Smerom a Hlasom. Sľubujú si od toho viac peňazí

Fico si od tohto kroku sľubuje zblíženie sa s Hlasom-SD.

Predseda Smeru-SD Robert Fico (vľavo) a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.
Predseda Smeru-SD Robert Fico (vľavo) a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.Foto: RTVS/Facebook – Smer-SSD

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) bude spolupracovať s opozičnými Hlasom-SD aj Smerom-SD. Podpísali memorandum. Dôchodcovia si od dokumentu sľubujú najmä opatrenia, ktoré penzistom zaručia viac peňazí. Podobný záväzok má dôchodcovská organizácia už dlhšie s predsedom parlamentu. Tvrdia však, že účel neplní.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár tesne po posledných parlamentných voľbách podpísal memorandum o spolupráci s JDS. V ňom sa zaviazal k vyplateniu 13. dôchodku.

„Pevne verím, že keď sa nám podarí s pánom ministrom Krajniakom nájsť niekde nejaké rezervy, v niečom ustúpi pán minister financií, tak sa nám to podarí naplniť. Keď nie, budeme bojovať aspoň za to, čo mali doteraz, prípadne sa to zdvojnásobí,“ povedal vtedy Kollár.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Diana Kovaľová:

Predseda JDS Michal Kotian tvrdí, že sa z memoranda nepodarilo naplniť v podstate nič. „Jediné naplnenie čo tam bolo, že nám vlastne dali to, čo vyplývalo zo zákonov,“ dodal.

Podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina) to vidí inak. „Nesúhlasím s tvrdením JDS, že to nikam neviedlo. Výsledkom nášho memoranda s JDS sú stovky a stovky miliónov eur, ktoré dostali dôchodcovia navyše,“ zdôraznil.

Mimoriadna valorizácia a 13. dôchodky

Jednota dôchodcov očakáva, že novopodpísaná spolupráca hneď s dvomi politickými stranami prinesie dôchodcom viac výhod. Žiadajú napríklad, aby bol 13. dôchodok vo výške priemernej penzie či mimoriadnu valorizáciu dôchodkov ešte tento rok.

„Dnes je povinnosťou štátu sa o týchto ľudí postarať. Z posledných čísel štatistického úradu vyplýva, že do pásma chudoby sa nám z posledný rok dostalo skoro 200-tisíc nových seniorov,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Základnou myšlienkou nášho prístupu je, že musíme garantovať každému občanovi SR, že jeho život bude naozaj dôstojný,“ mieni šéf Smeru-SD Robert Fico. Predseda strany predpokladá, že spolupráca s dôchodcami môže zlepšiť aj ich vzťahy so stranou Hlas-SD.

„Neprikladal by som slovenským seniorom úlohu, že majú tu zjednocovať politické strany. Mňa veľmi mrzí, že zasa niekto vťahuje slovenských seniorov do nejakých politických súbojov,“ povedal Pellegrini.

„Fico robí všetko preto, aby si zvýšil svoj dnes veľmi biedny koaličný potenciál. Hľadá rôzne spôsoby, ako presvedčiť Pellegriniho, aby s ním spolupracoval a hádže mu rôzne udičky,“ myslí si politológ Jozef Lenč. Neočakáva zblíženie týchto dvoch strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika